2017.05.01. | Szabó Edit
Egyszerű, látványos fogás, kitűnő előétel, de reggeliként is megállja a helyét. Egy pohár jó rozé illik hozzá...
A habart tojás és a rántotta között az a különbség, hogy a habart tojás sokkal finomabb szerkezetű, mint a rántotta, mivel ezt nem kevergetjük olyan sűrűn sütés közben. Mindkét készítési módnál ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl, mert a tojás könnyen kiszáradhat.
Ebben a receptben a tejföl különösen krémes állagúvá varázsolja ezt a hagyományos ételt. Az angol muffin (apró cipó) helyettesíthető zsemlével vagy tósztkenyérből pogácsaszaggatóval kiszúrt korongokkal.
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 db tojás
- 2 teáskanál vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál metélőhagyma, apróra vágva
- 6 db angol muffin, vagy 2 db zsemle, vagy 6 szelet tósztkenyér
- só ízlés szerint
- 2 szelet füstölt lazac, vékony metéltre vágva
- 2 szelet szárított parasztsonka, vékony metéltre vágva
- Az angol muffint félbevágjuk, megvajazzuk, és serpenyőben aranybarnára sütjük.
- A tojásokat felütjük egy tálba, kicsit megsózzuk, és villával alaposan átkeverjük. Nem cél az egynemű állag elérése, hiszen sütés közben is fogjuk még keverni.
- Pár centiméter mély serpenyőben vajat melegítünk, és hozzáöntjük a tojást.
- Gyors mozdulatokkal kevergetjük, hogy egységesen sűrűsödjön. Ha túl gyorsan kezdene összeállni, akkor húzzuk le a tűzről, de folyamatosan kevergessük, majd tegyük vissza, ha indokolt. Akkor jó, ha apró darabokban összeáll, de még lágy marad.
- A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt és a metélőhagymát. Sózzuk ízlés szerint.
Tálalás:
A habart tojást a megpirított kenyérfélére kanalazzuk. A halmok tetejét csíkokra vágott füstölt lazaccal vagy parasztsonkával díszíthetjük.
Az ételt Gullner Gergő készítette el.
Borajánlatunk: Kiss Gábor Pincészete: 364 Rosé 2016
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto
-
weboldal