2017.03.12. | Szabó Ágnes
Ha izzik a szenvedély, kit érdekel a precíz receptúra? Fekete csokoládélöket egy hűvös délutánon. Rigójancsi, a szívhez szóló…
A bohém ember szerelme nem kopog az ablakon. Brácsája van, vagy hegedűje, muzsikája, a szemének parázs a tüze. Csípőjén táncol a szenvedély, a dallam hordja bele az átkokat. Kocsmában nyílik a virág, nem a templomkertben. A muzsikus lábánál csak éjjel bont szirmot a tubarózsa. Borvirágból születik a csók. Hajnalban temetik, köd a párnája és szégyen a koporsója.
Az 1800-as évek végén a párizsi Payard étteremben a leves mellé bazsevát is felszolgáltak. Bormámoros édes esték, szerelmek, kalandok, urak, hamiskártyások, hercegek és bolondok mind a kaposvári cigányok vonóin pihentették a fülüket. A jóllakott urak és hölgyek mámorálmos pillanataikban úgy kívánták a zenét, mint a jó bort. A nóta elkergette a bánatot, a pompa pedig világra hívta a káprázatot. A terem minden oldalán visszhangzott a brácsa hangja, a hegedűszó és a bogárszemű Rigó Jancsi bazsevája. Clara Wardnak húzta, a belga herceg asszonyának. Jancsi fekete szemével az asszony szívén is megpendítette a húrokat. S hiába a hercegi hitves, a két gyerek, a nagyvilági pompa, Clara és Jancsi elszökött a kormos éjszakában.
Rövid szerelmüket a botrány verte habbá. A romantikát hamar megette a nyomor. A szenvedélyt eloltotta a szegénység és a kicsapongás, Clara pedig egy forró nápolyi éjszakán elhagyta Jancsit, és megszökött egy olasz portással.
Azt mesélik, Rigó Jancsi még sokat húzta a vonóját sötét lebujokban, ócska hegedűjén magánál is keserűbb nótákat játszott.
A rigójancsi sütemény más néven cigánykocka. A teteje – épp, mint a cipője – édes, barna, kakaós piskóta.
Hét tojásból, kettéválasztva, lisztet kakaóval összeszitálva. Amikor megsül, kettévágom, hagyom kihűlni. Ha van otthon egy kis bourbon, jó ötlet vele meglocsolni.
Csokoládét olvasztok vízgőz felett. Amíg a csokoládé elolvad, a tejszínt kemény habbá verem, és a már megolvadt csokoládét lassan belecsorgatom.
A krémet betöltöm a két piskótalap közé. Amíg a tortabevonót készítem, a töltött piskóta a hűtőben szundíthat!
A tetejére a csokoládét olvasztás után olajjal elkeverem.
A rigójancsi boldogságban ajánlott, szerelmi bánatra kötelező!
És ami kell hozzá:
Piskóta: 7 tojás, 140 g cukor, 120 g kakaópor, 20 g liszt
Krém: 25 g habfixáló, 500 g habtejszín, 500 g csokoládé
Tortabevonó: 2 tábla étcsokoládé, 2 evőkanál olaj
Fotó:
Mármarosi Gábor