2018.12.30. | Klich Zsuzsa
A szépirodalom és a mennyei ízek csodás frigye. Aki ezt a sült oldalast megkóstolta, egész életében emlegetni fogja – hacsak el nem készíti…
Meg sem próbáljuk visszaadni Váncsa István szakácskönyvének remek hangulatát, de megmutatjuk belőle az egyik kedvencünket. Temérdek alkalommal elkészítettük már, de még soha nem volt egyetlen ember sem, akinek nem ízlett. Mi most polentával tálaljuk, de a krumplipüré, a párolt rizs, sőt a párolt brokkoli is illik hozzá.
Hozzávalók:
- 2 kg oldalas
- 2 dl konyak/brandy
- 2,5 dl szójaszósz (az eredeti receptben világos szójaszósz, de azt nehezebb beszerezni)
- 20 dkg barnacukor
- sok fokhagyma, vagy egy kicsit több…
Elkészítés:
- A fokhagymát apróra vágjuk és összekeverjük a többi hozzávalóval.
- A feldarabolt oldalast tepsibe vagy más hőálló tálba tesszük. Ne érjenek össze, de lehet szorosan pakolni. Nyakon öntjük a konyakos keverékkel, lefedjük. Ebben az állapotban szívesen vár a hűtőben fél-egy napot, de azonnal is folytathatjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 110-120 fokra, és 4-6 (vagy több) órán át sütjük. Az utolsó órában vegyük le a fedőt/alufóliát.
A polenta hozzávalói:
- 20 dkg kukoricadara
- 7,5 dl víz
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál só
- A vizet felforraljuk, a sót beletesszük.
- A tűzhelyet a legkisebb fokozatra állítjuk. A felforralt, sós vízbe beleöntjük a kukoricadarát, és 2-3 percig keverjük. Mikor már krémes, eloltjuk alatta a lángot, beledobjuk a vajat, és simára keverjük. (Lehet kísérletezni zsírral is, akár fele-fele arányban; a kacsa- vagy egyéb sült zsír nagyon jót tesz neki! Kispórolni belőle pedig egy dekát sem érdemes, mert száraz és morzsálódós lesz…)
- Amikor kész, a masszát őzgerincformába kanalazzuk. Ha kihűlt, csodásan szeletelhető.
Megjegyzés: a csodás tálalóedényeket a Nora’s Designtól szereztük be. Nagyon szeretjük, mert esztétikus és rendkívül sokoldalúan használható mindegyik. A konyhában is, a tálalóasztalon is jól mutatnak ezek a letisztult, elegáns darabok.
Fotó:
Klich Zsuzsa