2019.03.26. | Klich Zsuzsa
Ezt a levest a textúrák találkozása teszi különlegessé. Válasszuk a kedvenc sajtjainkat, és kísérletezzünk bátran!
Imádjuk a baráti vacsorákat, és nemcsak azért, mert végre kedvünkre kibeszélgethetjük magunkat, hanem azért is, mert ilyenkor az ember különlegesen jó receptekre bukkanhat. Ezt a levest egy barátnőnk tálalta nemrég. Annyira ízlett, hogy elkészítettem otthon is, kifejezetten azért, hogy megmutathassam a Borsmenta olvasóinak. Ez most a szelíd változat, de kísérletezhetünk markánsabb ízű sajtokkal is. Akár 4-5-félét is bele lehet tenni. Füstölt, kecske-, márványsajt… – minden jöhet, a lehetőségek száma végtelen.
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 kávéskanál őrölt édes fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 1 l zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is)
- 10 dkg krémsajt
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 2 dl főzőtejszín
- 15 dkg főtt csemegekukorica
- pirított kenyérkocka
- csilipehely
- reszelt sajt
Elkészítés:
1. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, belereszeljük a fokhagymát, gyorsan megszórjuk a paprikával, utána a liszttel.
2. Keveset pirítjuk, majd apránként, kitartóan kevergetve (nehogy csomós legyen) felöntjük a levessel, és 5-6 percet főzzük.
3. Ezalatt egy külön tálban elkeverjük a tejszínt, a krémsajtot és a reszelt sajtot. Kanalazunk hozzá a forró levesből, csomómentesre keverjük, és szép óvatosan belecsorgatjuk a lábosba.
4. 2-3 perc alatt összeforraljuk, megkóstoljuk, és ha szükséges, egy kicsit sózzuk.
5. Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy – ha szeretjük a csípőset – csilipehellyel megszórva, de még tartalmasabb lesz, ha egy-egy marék főtt kukoricát teszünk a tányérba betét gyanánt.
Könnyű vörösbor vagy testesebb fehérbor illik hozzá.
Borsmenta-tipp: bármilyen sajtot választhatunk, de a minőségre ügyeljünk. Ha megtaláltuk a legmegfelelőbbet, kisebb kockákra vágva akár le is fagyaszthatjuk a következő adag leveshez valót. A főtt kukorica is fagyasztható. Vegyük meg bátran akkor, amikor szezonja van, és megfőzve, lemorzsolva, kis tálkákba adagolva tegyük a fagyasztóba.
Hulladékcsökkentési tipp: ha tudatosan szeretnénk vásárolni, vigyük a piacra a saját dobozkáinkat, és azokba kérjük a hozzávalókat.
Fotó:
Klich Zsuzsa