Vissza

Krémes, selymes sajtleves

2019.03.26. | Klich Zsuzsa
Ezt a levest a textúrák találkozása teszi különlegessé. Válasszuk a kedvenc sajtjainkat, és kísérletezzünk bátran!
 


Imádjuk a baráti vacsorákat, és nemcsak azért, mert végre kedvünkre kibeszélgethetjük magunkat, hanem azért is, mert ilyenkor az ember különlegesen jó receptekre bukkanhat. Ezt a levest egy barátnőnk tálalta nemrég. Annyira ízlett, hogy elkészítettem otthon is, kifejezetten azért, hogy megmutathassam a Borsmenta olvasóinak. Ez most a szelíd változat, de kísérletezhetünk markánsabb ízű sajtokkal is. Akár 4-5-félét is bele lehet tenni. Füstölt, kecske-, márványsajt… – minden jöhet, a lehetőségek száma végtelen.



Hozzávalók:
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kávéskanál őrölt édes fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 l zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is)
  • 10 dkg krémsajt
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 dl főzőtejszín
A tetejére
  • 15 dkg főtt csemegekukorica
  • pirított kenyérkocka
  • csilipehely
  • reszelt sajt 




Elkészítés:

 
1. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, belereszeljük a fokhagymát, gyorsan megszórjuk a paprikával, utána a liszttel.

2. Keveset pirítjuk, majd apránként, kitartóan kevergetve (nehogy csomós legyen) felöntjük a levessel, és 5-6 percet főzzük.

3. Ezalatt egy külön tálban elkeverjük a tejszínt, a krémsajtot és a reszelt sajtot. Kanalazunk hozzá a forró levesből, csomómentesre keverjük, és szép óvatosan belecsorgatjuk a lábosba.

4. 2-3 perc alatt összeforraljuk, megkóstoljuk, és ha szükséges, egy kicsit sózzuk.

5. Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy – ha szeretjük a csípőset – csilipehellyel megszórva, de még tartalmasabb lesz, ha egy-egy marék főtt kukoricát teszünk a tányérba betét gyanánt.

Könnyű vörösbor vagy testesebb fehérbor illik hozzá.



Borsmenta-tipp: bármilyen sajtot választhatunk, de a minőségre ügyeljünk. Ha megtaláltuk a legmegfelelőbbet, kisebb kockákra vágva akár le is fagyaszthatjuk a következő adag leveshez valót. A főtt kukorica is fagyasztható. Vegyük meg bátran akkor, amikor szezonja van, és megfőzve, lemorzsolva, kis tálkákba adagolva tegyük a fagyasztóba.

Hulladékcsökkentési tipp: ha tudatosan szeretnénk vásárolni, vigyük a piacra a saját dobozkáinkat, és azokba kérjük a hozzávalókat.
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)