Főzünk

Krumplirózsa

Krumplirózsa című cikk borítóképe
2017. 02. 13. | Varga Anita
Egyszerű, látványos, és ráadásul nagyon finom! Varga Anita Valentin-napi borkorcsolyáját akár a kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik. Egy palack jó bor kell még hozzá, és kezdődhet a meghitt este…

A jó melós és időigényes olajbogyós kiflicskék után most egy kicsit alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolunk. A krumplirózsa nagyon hálás sós süti, és azok is jól boldogulnak vele, akik ritkán időznek a konyhában. Nem, nem a Frankie and Johnny című filmből való, de úgy gondolom Al Pacinónak is bejönne, ha megkóstolná ezt a muffinsütőben kivirágzó, baconnel, sajttal és burgonyaszeletkékkel készült borkorcsolyát.

Akár egyszerű vacsoraként is megállja a helyét, laza fél óra alatt elkészül, és a megspórolt időt arra fordíthatjuk, amivel a legjobban szeretnénk tölteni az estét. Játszhatunk egy nagyot a gyerekekkel, vehetünk egy kellemes fürdőt, elmerülhetünk egy izgalmas könyvben, vagy akár a kedvesünk két szép szemében – én így Valentin-nap közeledtével talán az utóbbit választanám. Ennek a rózsának egy férfi is örül, hiszen kívánatos, esztétikus és nagyon finom. A fáradtan, éhesen hazaérkező kedvesek biztosan értékelni fogják!

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 5-6 db közepes méretű burgonya, gyalun vagy éles késsel felkarikázva
  • 6 szelet bacon
  • 6 szelet sajtcsík (akármilyen keménysajttal próbálkozhatunk)
  • só, bors, fűszerpaprika
  • kevés vaj a muffinsütő kikenéséhez

Elkészítés:

1. A kicsomagolt leveles tésztánkat lefektetjük magunk elé a munkaasztalra, és egy pizzavágó segítségével hat egyforma, (kb 6,5 cm-es) csíkot vágunk belőle.
2. A burgonyakarikákat rakosgatni kezdjük az első tésztacsík hosszanti részére úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Ez alkotja majd a rózsa szirmait. Túl sokat nem érdemes rápakolni, mert a felgöngyöléskor ki fog csúszni a virágunkból (a krumpliszelet vastagságától függően nagyjából 7-8 karika a megtapasztalt ideális mennyiség).
3. A burgonyakorongokra fektetünk egy szelet bacont, majd egy sajtcsíkot, aztán jöhet a fűszerezés: só, bors, fűszerpaprika.
4. Az alsó, hosszanti részen megmaradt tésztát ráhajtjuk a burgonya -bacon-sajt töltelékre, és rögzítjük, majd oldalról elindulva feltekerjük a virágunkat, vigyázva hogy a krumpli ne csússzon ki a kompozícióból.
5. Kivajazott muffinformában, 200-220 fokra előmelegített sütőben sütjük készre. (Ne ijedjünk meg a magas hőfoktól, ha valaki jobban szereti kicsit roppanósan, érdemes kipróbálni.) A rózsáink nagyjából 15-20 perc alatt sülnek szép pirosra.
6. Miután kicsit hűltek, egy lapos kés segítségével egyesével kiemeljük őket a muffinsütő mélyedéseiből, kitöltünk egy pohár bort, és gyertyát gyújtunk.

Megjegyzés: fűszeres, erős karakterű sütemény, jól bírja a testesebb borokat is.

Fotó:
Varga Anita