Vissza

Lazac brokkolibundában

2018.12.31. | Pleszkán Écska
A fiatal énekesnő, Pleszkán Écska igencsak otthonosan mozog a konyhában. Tőle kaptuk ezt az izgalmas receptet. Aki szereti a lazacot, próbálja ki, nem fog csalódni…
 


A brokkolibundába bújtatott lazac nemcsak nagyon finom, de a színei is gyönyörűek. Ha ezzel a pikáns, gyömbéres kápiasalátával tálaljuk, olyan lesz majd, mintha egy tányérnyi mediterrán világ költözött volna a konyhánkba. A morcos téli ködben üdítő látvány, az íze pedig leírhatatlan.




Hozzávalók (2 személyre):
  • 2 szelet filézett lazac (150-200 g/szelet)
  • 5-6 brokkolirózsa
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 lime
  • 1 citrom
  • rózsabors
  • 1 csipet só
  • 1 nagy tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • olívaolaj
  • 4-5 kápia paprika
  • 3 közepes méretű sárgarépa
  • 1 ujjnyi gyömbér



Elkészítés:


1. A panírhoz konyhai robotgéppel összeaprítjuk a brokkolit (ha nincs aprítónk, kislyukú reszelőn is lereszelhetjük, nem fog megsértődni). Hozzáadjuk az apróra vágott koriander felét, a lime és a citrom lereszelt héját, a sót és a – lehetőleg – frissen tört rózsaborsot.

2. A halszeleteket lemossuk, konyhai papírtörlő segítségével szárazra töröljük, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk.



3. Három tányért veszünk elő: az egyikbe kerül a brokkolis keverék, a másikba a felvert tojás, a harmadikba pedig a liszt. A halszeleteket a hagyományos módon bepanírozzuk, csupán az a különbség, hogy zsemlemorzsa helyett ezúttal a brokkolis keveréket használjuk.



4. Ezután egy felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon pár perc alatt (kb. 1-2 perc/oldal) rásütjük a panírkérget a halszeletekre. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, így megmarad a panír jellegzetes zöld színe. Ezután a szeleteket 180 fokos előmelegített sütőben további 15 percig sütjük.



5. A kápia paprikákat apró kockákra vágjuk, a megtisztított sárgarépát és a gyömbért lereszeljük. Hozzáadjuk a lime levét, egy kevés olívaolajat, az apróra vágott koriander másik felét, majd sózzuk és borsozzuk. Ha nem érezzük elég intenzívnek az ízeket, akkor előbb egy kis citromlével próbálkozzunk a további sózás helyett. Az íze kiválóan passzol majd a lazachoz, és a látvány is önmagáért beszél.



Écska szerint egy pohár jól behűtött chardonnay remekül illik hozzá. (Mi a magunk részéről rozé pezsgővel is el tudjuk képzelni...)

 
Pleszkán Écskával készített interjúnk itt olvasható:
Hedonista vagyok
 
 
:
Fotó:
Pleszkán Écska - instagram

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)