2021.11.05. | Szabó Edit
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, és kínáljon mellé egy pohár üde rozét…
Ünnepi lakomának is beillik, és tényleg nagyon gyorsan elkészül. Mi a Vylyan Pincészet 2021-es Kakas rozéját nyitottuk hozzá, és nagyon bevált.
A bor üde, málnás, cseresznyés, őszibarackos karakterű, olyan, mintha friss gyümölcsbe harapnánk. Kirobbanóan gyümölcsös, tele van lendülettel. Hűtve kínáljuk, tökéletesen illeni fog ehhez a fogáshoz.
Hozzávalók 2 személyre:
3 dkg vaj
4 szelet lazacpisztrángfilé
só, bors, ízlés szerint
idényzöldségek (sárgarépa, bébirépa, kelbimbó, póréhagyma, gomba, brokkoli stb.)
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk és felszeleteljük. A gombát és a kelbimbót félbevágjuk, a brokkolit rózsáira szedjük és azt is félbevágjuk, a sárgarépát nagyjából megegyező méretű hasábokra szeljük.
A halat közvetlenül sütés előtt sózzuk, borsozzuk.
Elővesszük a legnagyobb serpenyőnket, felhevítjük benne a vajat, és sütni kezdjük a zöldségeket. Először a sárgarépát dobjuk be, annak kell a legtöbb idő, aztán amikor a répa kap egy kis színt, apránként mehet bele minden. A gombát hagyjuk a végére. Sütés közben sózzuk és borsozzuk a zöldségeket. Figyelem, nem kell megpuhulniuk: az a lényeg, hogy kapjanak egy kis hőkezelést, de maradjanak roppanósak.
Ha úgy látjuk, hogy néhány perc múlva megpirulnak a zöldségek, csináljunk helyet a serpenyő közepén, és tegyük bele a halfilét. Először a bőrös felével lefelé süssük 3 percig, majd fordítsuk meg, és jöhet még 2 perc. Ennyi idő elég is neki.
Az ételt tálalhatjuk a serpenyőben, úgy is nagyon látványos, de ha szeretnénk, akkor szépen elrendezhetjük a tányéron is. Semmi más nem kell hozzá, csak az az egy pohár rozé.