Vissza

Libatepertős pogácsa

2017.11.08. | Varga Anita
Ha Márton-nap, akkor liba és újbor minden mennyiségben! Ez a fenséges libatepertős pogácsa a borkorcsolya maga…
 

November 11-e a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje, és ilyenkor kezdődik a téli pihenés időszaka a természet számára is. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, ráadásul a rigmus szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Azt tudtátok, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből régen mindig küldtek a papnak is? Innen ered a „püspökfalat” kifejezés.
A lúdvacsora után pedig „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

A Márton-napi népszokások ahhoz a legendához is kötődnek, amely szerint Szent Márton, a koldusok és a katonák védőszentje egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták avatni, mert szerénysége miatt méltatlannak tartotta magát e címre, ám a ludak elárulták gágogásukkal.



Ma már se szeri, se száma azoknak a fantáziadús ételeknek, amelyeket a liba különböző részeiből rittyenthetünk. Ez a pogácsa például a liba konfitált bőréből, azaz a tepertőből készül. Kelt vajas tészta az alap, amibe darált libatepertőt hajtogatunk. A legszebb az egészben az, hogy két deci borral készül, s ez pikáns ízeket csalogat elő az alapanyagokból – ez persze ürügynek sem utolsó egy palack kinyitásához. A recept nem igényel különösebb előismereteket, kezdő konyhatündérek számára sem lehet az elkészítéséből galiba. :)



Hozzávalók
  • 60 dkg liszt
  • 2 dl bor (száraz, fehér)
  • 3,5 dkg élesztő
  • egy csipetnyi cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 2 teáskanál só
  • 40 dkg darált libatepertő
  • 1 tojás a kenéshez
     
Elkészítés

1.  Az alapanyagokat kimérjük, majd dagasztógépben alaposan összedolgozzuk.
2.  Ha a tészta összeállt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kézzel is átgyúrjuk, hogy szép sima legyen.
3.  Letakarva, meleg helyen bő fél órát hagyjuk kelni.
4.  Miután megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a tepertőkrém felével. Sózzuk, borsozzuk.



5.  Képzeletben három részre osztjuk az előttünk levő téglalapot, és a két szélét behajtjuk középre (balról rá a középső részre, majd jobbról rá a dupla rétegre).
6.  Letakarva hagyjuk pihenni fél órát.
7.  Ismét kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertőkrémmel, sózzuk, borsozzuk.
8.  Ismét három részre osztva egymásra hajtogatjuk, és a pihentetést is ugyanúgy ismételjük.
9.  A második hajtogatást és pihentetést követően ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy éles késsel finoman berácsozzuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.



10.  A látványnak sem utolsó emeletes pogácsákat tepsibe helyezzük, felvert tojással megkenjük a tetejüket, és 180 fokos sütőben nagyjából 15 percig sütjük.

Olyan finom, hogy libabőrös leszel tőle! :)

 
:
Fotó:
Varga Anita

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)