2019.04.15. | Klich Zsuzsa
Saláta szalonnával, ráadásul melegen? Miért ne? Ez a recept igazán menő, érdemes kipróbálni…
A saláta mindenki szerint egy könnyű és diétás fogás. De akkor hogy kerül bele bacon? Ez aztán a meglepő! Pedig elég belegondolni, és azonnal rájövünk, hogy egyes vitaminok zsírban oldódnak, és ki mondta, hogy ez a zsír csak extra szűz olívaolaj lehet? Érdemes megkóstolni ezt a meleg előételt, ami könnyű és finom, rengeteg az új íz benne, mégis megfelel a klasszikus magyar ízlésnek. Aki eddig azt gondolta, hogy salátát enni annyi tesz, mint ízetlen zöldségek rágcsálása után éhen maradni, az most sürgősen vegye meg a hozzávalókat, és vonuljon be a konyhába. Megéri!
Hozzávalók:
- 2 fej lila hagyma
- 6 szelet bacon
- néhány kakukkfűágacska
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 marék fenyőmag
- 5-6 marék rukola (borsmustár) és bébispenót (felesben)
- 1-2 evőkanál balzsamecet
- parmezánforgács
Elkészítés:
1 A baconszeleteket vágjuk tenyérnyi darabokra (össze fog sülni!), hevítsünk fel egy serpenyőt, pirítsuk meg ropogósra, majd vegyük ki pihenni.
2. Amíg a bacon sül, a lila hagymákat hámozás után vágjuk négybe, aztán újra ketté, hogy a végén 8 darabban legyenek.
3. A serpenyőbe löttyintsünk kicsi olívaolajat, dobjuk bele a kakukkfűágakat, a hagymadarabokat és a fenyőmagot egy csipet sóval.
4. Forgassuk össze közepes lángon kb. öt percig, csak párolódjon meg, ne süljön feketére!
5. Borítsuk az egészet egy nagy tálba, dobjuk rá a salátákat, locsoljuk meg a balzsamecettel, forgassuk bele a hagymás keveréket és a bacont.
6. Krumplihámozóval forgácsoljunk rá parmezánt, és gyorsan, azon melegében tálaljuk!
Borsmenta-tipp: próbáljuk ki más salátákkal is, a rukola mellé nagyon finom a fodros vagy a madársaláta is!
Hulladékcsökkentési tipp: nagyon hívogató az előre mosott, csomagolt zöldsaláta, de vásárolható a piacon, a kistermelőktől csomagolás nélküli, friss, hazai termék! Ha lehetőségünk van, válasszuk inkább azt!
Megjegyzés: az eredeti receptre Jamie Oliver egyik könyvében bukkantunk rá. Ott Remek meleg egyveleg néven fut, és valóban az, aminek mondják. Egyszerű, gyors, különleges!
Fotó:
Klich Zsuzsa