2019.10.28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!
A kari egy indiai fűszernövény, a karhí pedig egy aromás szósszal készült indiai étel. E két kifejezésből született a curry (kari? köri?). Aki a szót meghallja, nálunk mindkettőre gondol: a mustársárga porfűszerre, illetve a csípős-fűszeres ragura, ami készülhet szárnyashússal, vagy még inkább vegetáriánus fogásként, zöldségekkel.
Ez az étel nagyon leegyszerűsített, rapid és könnyed változata az eredeti indiai ételnek, ahol legalább 6-8-féle fűszer segítségével produkálják ezt a tipikus aromát. Nem autentikus, de mindenképp kedvcsináló, kissé betekintést enged az indiai konyha különleges világába...
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg darabos mogyorókrém (nem édes!)
- 1 vöröshagyma (lila is jó)
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál curry fűszerkeverék
- 4 dl kókusztej (porból is lehet)
- 25 dkg áztatott/konzerv csicseriborsó
- 1 csokor petrezselyemzöld/korianderzöld
Elkészítés:
1. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, megszórjuk a curryporral.
2. A csirkemellet kockára vágjuk, rátesszük a fűszeres hagymára, együtt pirítjuk néhány percig. Sózzuk. Enged egy kis levet, megvárjuk, amíg ez elfő.
3. Ekkor rátesszük a szintén apróra vágott fokhagymát, néhány keverés után felöntjük a kókusztejjel, és beletesszük a mogyorópasztát is.
4. Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót és fél-egy dl vizet, majd fedő alatt összefőzzük az egészet 10-12 perc alatt.
Körítsük főtt jázminrizzsel, a tetejét szórjuk meg finomra vágott petrezselyem- vagy korianderzölddel, kínáljunk hozzá lime-ot vagy citromot és csilit feltétlenül!
Borsmenta-tipp 1.: ha nem konzerv csicseriborsót használunk, kb. 15 dkg-ot áztassunk be előző este, így lesz a felhasználáskor kb. 25 dkg.
Borsmenta-tipp 2.: ha kókusztejport használunk, 4 dl kókusztejhez kb. 10-15 teáskanál port oldjunk fel meleg vízben.
Megjegyzés: a curry fűszerkeverék egyik fő összetevője a kurkuma. A gyömbérfélék családjába tartozik, ettől kapja gyönyörű színét az étel. (Textilfestésre is használják.) Hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Gyógyteaként is fogyasztható, gyakran felmerül mint az Alzheimer-kór és a rák lehetséges ellenszere.
Borajánlatunk: Koltai Pincészet: Zenit 2018 (késői szüretelésű)
Fotó:
Klich Zsuzsa