2018.11.12. | Klich Zsuzsa
Íme két ellenállhatatlan spenótos recept. A parajtorta nagyszerű előétel, de akár egy könnyű ebéd is lehet, a spenótfőzelék viszont ebédre is, vacsorára is kitűnő választás…
A spenót Perzsiából származik. Innen a mórok vitték tovább Spanyolországba, ahonnan elterjedt egész Európában. Hazánkban is igen népszerű, főzelékként salátaként, bonyolultabb ételek kiegészítőjeként egyaránt megtalálható a magyar konyhában. A fagyasztott változattal könnyen és gyorsan lehet dolgozni, de ha tehetjük, vegyük meg inkább frissen a piacon. Igaz, hogy tisztítani egy kicsit macerás, de gyorsan halad, cserébe egészséges, és nagyon finom.
Nézzünk most két egyszerű receptet, hogy a család minden tagja elégedett legyen.
Megjegyzés: az eredeti receptekben 50 dkg spenót szerepel, de mi megfeleztük a mennyiségeket, hogy mindkét változatot bemutathassuk.
Krémes parajtorta
(Stahl Judit receptje alapján)
Hozzávalók:
- 25 dkg zsenge parajlevél, megtisztítva
- 1 tojás
- 1 dl tejszín
- 10 dkg reszelt parmezán
- 10 dkg bacon, apróra vágva (az eredeti recept pármai sonkát ír, de baconnel is nagyon finom!)
- só, bors
- szerecsendió (ha lehet, frissen reszelt)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- Egy nagyobb edényben vizet forralunk.
- A parajt jó alaposan lemossuk. A nagyobb leveleket egyenként, lehetőleg folyó víz alatt tisztítsuk meg. A vaskosabb leveleknek félbehajtva vágjuk ki a szárát. A zsengéknek nem szükséges.
- Ha kész, egy percre lobogó, forró vízbe dobjuk a leveleket, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk.
- Összekeverjük a tejszínt a tojással, fűszerezzük, beleszórjuk a parmezánt és a sonka- vagy szalonnadarabkákat.
- Belekeverjük a spenótcsíkokat.
- Hőálló edénybe kanalazzuk (kb. 3-4 cm magas legyen a spenótos massza, akkor sül át megfelelően).
- 25-30 perc alatt készre sütjük.
Spenótfőzelék
Hozzávalók:
- 25 dkg zsenge parajlevél, megtisztítva
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- fél zsemle vagy egy kis szelet kenyér
- 1 teáskanál sós, szárított zöldségkeverék
- só és bors
- 1 teáskanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A zsemlét apró kockákra vágjuk, tejszínnel leöntjük. Átforgatjuk, hogy alaposan megázzon.
- Egy nagyobb edényben vizet forralunk.
- Ha kész, egy percre lobogó, forró vízbe dobjuk a leveleket, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk.
- Az olajon átforgatjuk a spenótleveleket, ráöntjük a tejet, fűszerezzük, belereszeljük a fokhagymát.
- Belekeverjük a tejszínes zsemlét, picit még forraljuk, kézi mixerrel a kívánt állagúra turmixoljuk.
- készülhet fagyasztott spenótból is, az eljárás ugyanez. Bátran főzhetjük a többszörösét is, annyira finom, hogy biztosan el fog fogyni. Tükörtojással a legjobb!
Fotó:
Klich Zsuzsa