Vissza

Paraj sülve-főve

2018.11.12. | Klich Zsuzsa
Íme két ellenállhatatlan spenótos recept. A parajtorta nagyszerű előétel, de akár egy könnyű ebéd is lehet, a spenótfőzelék viszont ebédre is, vacsorára is kitűnő választás…

A spenót Perzsiából származik. Innen a mórok vitték tovább Spanyolországba, ahonnan elterjedt egész Európában. Hazánkban is igen népszerű, főzelékként salátaként, bonyolultabb ételek kiegészítőjeként egyaránt megtalálható a magyar konyhában. A fagyasztott változattal könnyen és gyorsan lehet dolgozni, de ha tehetjük, vegyük meg inkább frissen a piacon. Igaz, hogy tisztítani egy kicsit macerás, de gyorsan halad, cserébe egészséges, és nagyon finom.
Nézzünk most két egyszerű receptet, hogy a család minden tagja elégedett legyen.

Megjegyzés: az eredeti receptekben 50 dkg spenót szerepel, de mi megfeleztük a mennyiségeket, hogy mindkét változatot bemutathassuk.
 
Krémes parajtorta
 
(Stahl Judit receptje alapján)


 
 
Hozzávalók:
  • 25 dkg zsenge parajlevél, megtisztítva
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 10 dkg bacon, apróra vágva (az eredeti recept pármai sonkát ír, de baconnel is nagyon finom!)
  • só, bors
  • szerecsendió (ha lehet, frissen reszelt)
Egy ekkora adag egy személynek főétel, két személynek előétel.
 
Elkészítés:
 
  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. Egy nagyobb edényben vizet forralunk.
  3. A parajt jó alaposan lemossuk. A nagyobb leveleket egyenként, lehetőleg folyó víz alatt tisztítsuk meg. A vaskosabb leveleknek félbehajtva vágjuk ki a szárát. A zsengéknek nem szükséges.
  4. Ha kész, egy percre lobogó, forró vízbe dobjuk a leveleket, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk.
  5. Összekeverjük a tejszínt a tojással, fűszerezzük, beleszórjuk a parmezánt és a sonka- vagy szalonnadarabkákat.
  6. Belekeverjük a spenótcsíkokat.
  7. Hőálló edénybe kanalazzuk (kb. 3-4 cm magas legyen a spenótos massza, akkor sül át megfelelően).
  8. 25-30 perc alatt készre sütjük.
 

 
Spenótfőzelék
 
 
Hozzávalók:
  • 25 dkg zsenge parajlevél, megtisztítva
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • fél zsemle vagy egy kis szelet kenyér
  • 1 teáskanál sós, szárított zöldségkeverék
  • só és bors
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
Ebből a mennyiségből két személy számára készíthetünk főételt.



Elkészítés:
  1. A zsemlét apró kockákra vágjuk, tejszínnel leöntjük. Átforgatjuk, hogy alaposan megázzon.
  2. Egy nagyobb edényben vizet forralunk.
  3. Ha kész, egy percre lobogó, forró vízbe dobjuk a leveleket, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ujjnyi csíkokra vágjuk.
  4. Az olajon átforgatjuk a spenótleveleket, ráöntjük a tejet, fűszerezzük, belereszeljük a fokhagymát.
  5. Belekeverjük a tejszínes zsemlét, picit még forraljuk, kézi mixerrel a kívánt állagúra turmixoljuk.
 
 
  • készülhet fagyasztott spenótból is, az eljárás ugyanez. Bátran főzhetjük a többszörösét is, annyira finom, hogy biztosan el fog fogyni. Tükörtojással a legjobb!

 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)