Polip, ahogy mi a Mátrában szeretjük

2016.07.21. | Szabó Edit
Akinek van benne gyakorlata, elkészítheti azon frissiben, amikor a tengerből kifogta, ám ha bizonytalanok vagyunk, jobb, ha a konyhakész változattal próbálkozunk először…
 
A nyolckarú csodalény a tengerek lakója. Aki már találkozott vele a víz alatt, tudhatja, hogy rendkívül kíváncsi és játékos, ráadásul a rejtőzködés nagymestere. Ha veszélyt észlel, pillanatok alatt felveszi a környezete színét, és olyanná válik, mint az a rücskös kő, amire éppen rátelepedett. Ha még nagyobb a baj, és menekülésre kényszerül, akkor a tintazacskójából sötét folyadékot enged a tengerbe, és elillan, mintha ott sem lett volna. Búvárok mesélik, hogy ha jókedvében van, hosszasan lehet játszani vele, de csak addig, ameddig ő akarja. Vesztére a húsa nem csupán ehető, hanem rendkívül ízletes is, ezért naponta rengeteg polip válik a halászok zsákmányává világszerte. Hozzánk hűtőláncon keresztül érkezik, de megvásárolható fagyasztott és előfőzött változatban is. Nem olcsó, de nagyon egészséges. Akinek van benne gyakorlata, elkészítheti azon frissiben, a hajón vagy a mediterrán nyaraló konyhájában, amikor a tengerből kifogta, ám ha bizonytalanok vagyunk, jobb, ha a konyhakész változattal próbálkozunk először, a polip húsát ugyanis főzés előtt alaposan meg kell veregetni, és talán mindenki jobban jár, ha ezt a fázist szakemberre bízzuk.

Az alábbi receptet és a hozzá tartozó fotókat a Mátrában élő barátainktól kaptuk. Tünde és Laci, köszönjük szépen!


Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg friss polip
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 3 db méregerős csilipaprika (nem kimagozva!)
  • ½ kg apró paradicsom
  • ½ kg száraztészta
  • 1 hatalmas csokor petrezselyem (két marék), de a több sosem árt

Előkészítés:

Ha tisztított, friss polippal dolgozunk, abáljuk körülbelül 40 percig babérleveles, borsos, sós vízben.

Elkészítés:

1. Tegyünk fel wokban körülbelül fél deciliter extra szűz olívaolajat hevülni, és egy másik lángra tegyük fel a tészta főzővizét. Gyújtsunk is alájuk bátran!

2. Szeleteljük
                               - a fokhagymát és a csilit leheletvékonyra;
                               - a polipot körülbelül 2 centiméteres darabokra;
                               - az apró paradicsomot négybe;
                               - a petrezselymet apróra.

3. Ha elég forró már az olaj, dobjuk rá a fokhagymát és a csilit, és pirítsuk szép aranybarnára.
4. Adjuk hozzá a polipot, és az egészet forgassuk össze.
5. Adjuk hozzá a közben kifőzött tésztát, majd a friss petrezselymet, és végül a friss paradicsomot.
6. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, keverjük át az egészet, és tálaljuk szeretettel azon frissiben.
Fotó:
Szabó László





címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)