2019.02.25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…
A póréhagyma az egyik legősibb kultúrnövényünk. Jól ismerték már az ókori Egyiptomban, de a görögök és a rómaiak konyhájából sem hiányzott. Ásványianyag-tartalma rendkívül magas, és kiváló vitaminforrás, ezért soha ne feledkezzünk meg róla a téli hónapokban.
Hozzávalók:
- 1 nagy vagy 2 kisebb póréhagyma
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
- 5 dl húsleves (kockából is készülhet)
- 1,5 dl tejföl
- 2 kiskanál parmezán (elhagyható)
- 2 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
1. A póréhagymát megtisztítjuk (figyeljünk, mert a zöldebb levelek közé néha föld és sár tapad), és nagyjából fél cm-es karikára vágjuk.
2. A petrezselymet finomra aprítjuk, és a fokhagymát is összecsapkodjuk egy kicsit.
3. A vajat egy lábosban hevíteni kezdjük. Beletesszük a felkarikázott hagymát, rádobunk egy kis sót, és párolni kezdjük. Mehet mellé a fokhagyma is. A hagyma levet fog engedni, és néhány percen belül megpuhul.
4. Ha már puhul, hozzáadjuk a húslevest, és azzal főzzük tovább. Elég 5-6 perc, és el is készül.
5. A levest lehúzzuk a tűzről, a tejfölt egy kis tálkába tesszük, és apránként adagolva hozzákeverünk másfél deci levest. Így felmelegítjük a tejfölt, vagyis kiegyenlítjük a hőt, és amikor a tejfölös masszát a leveshez adjuk, nem csapódik ki a fehérje, nem lesz pelyhes a levesünk.
6. Ha hozzákevertük a tejfölt, a levest visszatesszük a tűzre, és még egyszer felforraljuk. Most adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet és a borsot is. Ha szükséges, még egy kicsit sózzuk.
7. Forrón tálaljuk, aki szereti, megszórhatja parmezánnal. Csípősen is nagyon finom.
Megjegyzés: ha nincs húslevesünk, akkor forraljunk fel fél liter vizet, oldjunk fel benne másfél húsleveskockát, és ezzel öntsük fel a levest.
Borsmenta-tipp: ha egyszerre nagyobb mennyiségű húslevest főzünk, érdemes a felesleget leszűrve, kisebb dobozokban lefagyasztani. Krémlevesekhez, mártásokhoz is remekül felhasználható.
Fotó:
Kiss Imi