2016.02.09. | Szabó Edit
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.
Rengeteg étel készül belőle, mi most egy hús nélküli változatot mutatunk. A recept egy régi, családi receptfüzetből való.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb padlizsán
- 8 db paradicsom
- 20 dkg árpagyöngy
- 10 dkg ementáli jellegű sajt
- 1 dl növényi olaj
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
- A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, félujjnyi vastag karikákra vágjuk és alaposan megsózzuk.
- A paradicsomokat megmossuk és vékonyan felkarikázzuk.
- Az árpagyöngyöt hideg vízben leöblítjük, és kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük.
- A padlizsánszeletekről törlőpapírral leitatjuk a só miatt keletkezett nedvességet, az olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük.
- Egy tűzálló tál aljára teszünk egy réteg padlizsánt, erre kerül egy réteg árpagyöngy, egy réteg paradicsom, majd újabb réteg padlizsán addig, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó réteg paradicsom legyen, amit megszórunk jó alaposan reszelt sajttal.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és az ételt 20-25 perc alatt készre sütjük. Mire a sajt megpirul a tetején, az ízek is összeérnek.
Friss salátával tálaljuk.
Borajánlatunk: : Sabar Borház: 1118 (Rajnai Rizling) 2017
Fotó:
Borsmenta
-
honlap