Vissza

Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem

2019.06.17. | Klich Zsuzsa
Csak egyszer kell nekifutni, és végül szörpünk is, dzsemünk is lesz. A szörp a rebarbara fanyarságának köszönhetően remek frissítő, a dzsem pedig kalácsra kenve vagy sültek mellé is kiváló.
 


Az élénkzöld levelű, rózsaszín szárú rebarbara a kertek dísze, mégis kevesen szeretik, mert meglehetősen savanyú. Kár, mert érdemes vele kísérletezni. Mi nemrég kompótnak készítettük el – a receptet ITT található –, most pedig a szamócát bolondítottuk meg vele egy kicsit. Fantasztikus a két íz együtt, érdemes kipróbálni.


 
Hozzávalók:
  • 1 kg eper
  • 1 kg rebarbara
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 citrom leve



Elkészítés:

1. A szamócát megtisztítjuk, kettőbe-négybe vágjuk a szemeket.

2. A rebarbarát leöblítjük, ha kell, leszálkázzuk (csak ha nagyon fás), hosszában félbe, majd kb. félcentis darabokra vágjuk.

3. Egy nagyobb tálba öntjük mindkettőt, a cukrot rászórjuk, a citrom levét ráfacsarjuk, összeforgatjuk, és letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.

4. Másnap leöntjük a levét, (egy-másfél liter), és vízzel hígítva máris kész a csodás, illatos hűsítő.

5. A cukros gyümölcsöt egy lábosban főni tesszük.

6. Forraljuk fel, gyakori keverés mellett a legkisebb lángon rotyogtassuk. Kb. 30-40 perc alatt besűrűsödik, de végezhetünk csepp-próbát (a rotyogó pépből kistányérra csöppentünk; ha 1-2 perc alatt megkocsonyásodik, elkészült, ha még folyós, folytassuk a főzést). Sok függ a gyümölcs minőségétől is.

7. Amikor megfelelőnek találjuk az állagát (az üvegben még picit sűrűsödik), levesszük a tűzről, és tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük. Szorosan lezárjuk, fejtetőre állítjuk, és dunsztban hagyjuk kihűlni. 

8. Nagyjából 4 kicsi üveg dzsem és egy-másfél liter szörp lesz ebből a mennyiségből. A szirupot fogyasszuk frissen, a dzsemet tartósíthatjuk szalicillal, ez esetben lezárás előtt szórjunk fél mokkáskanálnyit az üvegbe, a gyümölcspép tetejére.


 
Borsmenta-tipp: a makacs ragasztómaradékot hiába próbálod körömkefével, áztatással, forró vízzel eltávolítani, soha nem lesz tökéletes. A mosószóda-étolaj keverékkel azonban könnyedén megtisztítható a felület. Készíts masszát, kend be vele az üveget, néhány perc múlva töröld le, és ta-dámm! Gyönyörű lesz. 

Zero waste (hulladékcsökkentési) tipp: ha nincs otthon üvegünk, kérdezzük meg a szomszédokat és az ismerősöket, így általában összejön az a néhány darab, ami szükséges. Ha több kellene, nézzük meg a hulladékcserebere-hulladékvadász oldalakat, ott – máskor is – jó eséllyel megtaláljuk, amit keresünk. (Én például a „Budapest Minden Ingyen” csoportból szereztem be az üvegeket.)
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)