2017.07.24. | Szabó Edit
Egy recept, amely meggyőzi a kétkedőket. Ha eddig azt hitted, hogy nem szereted a nyúlhúst, próbáld ki ezt!
Váncsa István Lakoma című szakácskönyve számtalan olyan receptet tartalmaz, amelyben az étel valamilyen alkoholtartalmú ital hozzáadásával készül. Ennek a nyulas fogásnak például a fehérbor a lelke. Ne az illatos fajták közül válasszunk, keressünk egy jó minőségű zöld veltelinit vagy olaszrizlinget. Figyelem: a rossz bor főzni sem jó, azaz ha igazán jó ízeket szeretnénk, csak olyan borral főzzünk, amit önmagában is szívesen meginnánk!
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 1 egész nyúl, feldarabolva
- só, liszt, vaj, olaj
- 1 palack száraz fehérbor
- egy fej hagyma (tisztítva, de egészben)
- 4-6 db szegfűszeg
- 3 kiskanál angol mustár
- 2 dl tejszín
- 2 csokor zöldpetrezselyem
- néhány szem kapribogyó (elhagyható)
Elkészítés:
1. A nyulat feldaraboljuk, megsózzuk, lisztben megforgatjuk, majd egy akkora serpenyőben, hogy minden darab beleférjen, vaj és olaj keverékén hirtelen körbesütjük
2. Amikor megpirult, felöntjük a borral. (Egy nagyobb nyúlra szinte az egész palacknyit rá kell locsolni, de 5-6 decit egy kisebb példány is simán „megiszik”.)
3. A szegfűszeget beleszúrjuk a vöröshagymába, és a hús mellé dobjuk. Most jöhet bele a kapribogyó és az angol mustár is. Ha minden benne van, lefedjük, és addig pároljuk, míg a hús teljesen megpuhul, és a bor-liszt-olaj-mustár elegye szósszá sűrűsödik az edényben.
4. Hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk vele, és már el is készült az étel.
5. Frissen vágott petrezselyemzölddel gazdagon megszórva tálaljuk.
Köretként petrezselymes kölest vagy árpagyöngyöt ajánlunk.
Borajánlatunk: Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Tricollis fehér 2016