Vissza

Ricottás császárzsemle

2017.02.24. | Varga Anita
Ez a sütemény nagyon sokarcú. Tökéletesen megfelel egy könnyű vörös- vagy egy érleltebb fehérbor mellé, de a gyerekek is örülnek neki, ha reggelire kínáljuk. Minden a tálaláson múlik…
 

Most már tényleg csak néhány nap választ el minket a meteorológiai tavasz kezdetétől, amit – úgy sejtem – nem csak én várok hosszú ideje. Óvatosan, de már egyre bársonyosabban süt be a nap a konyhámba, amitől kivirágzik a jókedvem, így a konyhaasztalom is. Folytassuk tehát a borkorcsolya-sorozatot tavaszváró konyhai virágoskertünk egy újabb csokrával, a császárzsemle-margarétával, ami eddig ugyan nem létezett (még a moziban sem), de a téli nap melege előcsalogatta az agyam egy rejtett zugából. A tésztája az istenien krémes ricotta bevonásával készül, ettől lesz lágy, lukacsos, laza szerkezetű. Bazsalikomos eperlekvárral reggelire a gyerekeknek éppúgy tökéletes választás, mint egy könnyű salátával, egy pohár bor mellé. Élvezhetjük társaságban, vagy akár kettesben is, egy kedves, bekuckózós estén, amikor csak önmagunk kényeztetésére nyitunk fel egy palack bort.



Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanálnyi puha vaj
  • 5 evőkanál ricotta
  • 2,5 dl kefir vagy joghurt
  • 2 teáskanál só
  • 2-3 evőkanál mák a díszítéshez
Elkészítés:

1. A mák kivételével minden hozzávalót felsorakoztatunk: a dagasztótálba szitáljuk a lisztet, rámorzsoljuk a friss élesztőt, arra szórjuk a cukrot, majd jöhet a puha vaj, a krémes ricotta, a kefir, végül a só. 7-8 percig dagasztjuk, nagyjából ennyi idő alatt összeállnak, egyneműsödnek az alapanyagok, és a tésztánk szépen elválik az edény falától. Lisztezett deszkára borítjuk – ilyenkor még érdemes kézzel is újra átdagasztani –, majd tiszta konyharuhával letakarva 40 percre magára hagyjuk, hadd dagadjon a duplájára.



2. Ha megkelt a tészta, 8 egyforma darabra vágjuk, tenyerünk alsó részével gömbölyítjük – ezt hívják a pékek „virgolásnak” –, majd újra pihenni hagyjuk a tésztabucikat 10-15 percig.
3. A puha gömböcskékből 45 centi hosszú rudat sodrunk óvatosan, nehogy beszakadjon a tésztánk. Érdemes többször visszatérni egy-egy rudacskához, mert a sodrást követően kicsit mindig összeugranak.



4. Most következik a mutatvány: csomót kötünk a rúdjaink közepére, majd a felül lévő végét alulról, az alul lévő végét pedig felülről dugjuk a csomó közepébe.
5. A megformázott zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 20-30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
6. Ezalatt előmelegítjük a sütőnket 200 °C-ra, és a sütő aljában elhelyezünk egy vízzel teli hőálló edényt, hogy a sütés során a gőzfürdő is elősegítse az élesztős péksütink formássá alakulását.
7. A megkelt zsemléket lepermetezzük vízzel, megszórjuk a mákkal, aztán a tepsit a forró sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.


 
Az eredmény: belül puha, kívül ropogós sütemény. Ne hagyjuk nagyon kihűlni, nem érdemes! :)
 
Fotó:
Varga Anita

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (116) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (282) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (157) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (46) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)