2018.11.08. | Klich Zsuzsa
Gyorsan elkészíthető padlizsános előétel – vagy kiváló szendvics, ha épp úgy tartja kedvünk…
Tojásgyümölcs, törökparadicsom, vinete, padlizsán. Mindegyik elnevezés ezt a gyönyörű, fényes, gömb alakú vagy hosszúkás, legtöbbször lila, időnként fehér, sárga vagy fekete termésű növényt takarja, amely a burgonyafélék családjába tartozik, és Délkelet Ázsiából származik. Energiatartalma kicsi, vízben, vitaminokban és ásványi anyagokban azonban rendkívül gazdag, vérképző és vízhajtó hatású, serkenti az emésztést – és nagyon finom.
A mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, ebből készül például a görög muszaka, a szerb ajvár, az erdélyi vinetta vagy a francia ratatouille. Mi most egy egyszerű receptet mutatunk, ami pillanatok alatt elkészül, és nagyon tápláló.
Hozzávalók:
- 2 kicsi padlizsán (vagy egy nagyobb)
- olívaolaj
- só, bors
- 10 dkg érett, natúr kecskesajt
- 10 dkg natúr krémsajt
- 4-5 ágacska friss kakukkfű
- 1 kis gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A sütőt 200 fokra melegítjük.
- A padlizsánokat megmossuk, és hosszában kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre fektetjük a szeleteket, és ecset segítségével vékonyan megkenjük őket olívaolajjal.
- Megszórjuk egy kis sóval és borssal, aztán betoljuk a sütőbe, és 15 percig sütjük.
- Megfordítjuk a szeleteket, újra kenjük, sózzuk, borsozzuk őket.
- Ismét sütjük 10-15 percet (érdemes nézegetni, a vastagabb szeletek egy kicsit lassabban sülnek).
- Közben a sajtokat keverőtálba tesszük, a kakukkfűlevélkéket lehúzzuk a szárról, és hozzáadjuk, majd beletörjük a fokhagymát is, és alaposan összedolgozzuk.
- A kisült padlizsánt hagyjuk kicsit hűlni, aztán megkenjük a krémmel, feltekerjük, mint a palacsintát, és már fogyaszthatjuk is.
Borsmenta-tipp 1.: még különlegesebb ez a finomság, ha mindegyik tekercsbe 1-1 olajban eltett aszalt paradicsomot is rejtünk.
Borsmenta-tipp 2.: nem kell hozzá más, csak egy néhány szelet kenyér, és a fenti alapanyagokból remek szendvicset készíthetünk. A sajtkrémet kenyérre kenjük, beborítjuk a padlizsánszelettel, és már tálalhatjuk is a gyerekzsúron, de bekerülhet az uzsonnás dobozkába is.
Megjegyzés: a recept Stahl Judité, ezúton is ezer köszönet érte!