2018.01.08. | Szabó Edit
Klasszikus francia vendégváró étel. Piknikre, horgásztúrára is magunkkal vihetjük, de csatos üvegbe zárva ajándékba is adhatjuk. Mindenki örülni fog neki…
A rilettnek számos változata ismert, idővel mindenki egy kicsit a saját stílusához igazítja. Mi most Berecz Stéphanie tokaji borász receptjét adjuk közre, amely a Gyengébb? Nem! című könyvben jelent meg.
Hozzávalók 6 személyre:
- 1,5 kg csontos tarja
- 1 fej hagyma, kockára vágva
- 2 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, tisztítva
- 2 babérlevél
- 3 kakukkfűág
- 3-5 dl fehérbor
- sertészsír, amennyi ellepi
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A húsdarabokat fazékba tesszük, rá a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, egy nagy pohár bort, sózzuk, borsozzuk, ráöntünk annyi zsírt, hogy ellepje, és alacsony hőfokon 3-5 órán át konfitáljuk.
2. Ha a hús teljesen megpuhult, a zsírt leszűrjük, a csontokat eltávolítjuk, és a húst cafatnyi darabokra tépjük. Tepsibe tesszük, hozzáadjuk a sült zsírt, még egy kis fehérbort, sót, borsot, a tetejére öntjük a maradék zsírt, és mehet vissza a sütőbe még egy rövid időre.
3. Ha kész, a vajpuha húsdarabokat befőttesüvegbe adagoljuk, és a tetejére zsírt teszünk, hogy légmentesen záródjon. Kihűtve, friss kenyérrel, zöldpaprikával, retekkel, paradicsommal kínáljuk.
Borajánlatunk: Garamvári Szőlőbirtok: Optimum Brut 2013