2019.09.20. | Szabó Ágnes
A shakshuka színes, ízes, gazdag lecsószerű keleti étel. Minél több elemből készül, annál ízletesebb. Íme Szabó Ági variációja...
Egy forró augusztusi délutánon találkoztam először ezzel a lecsószerű keleti étellel. Sátor előtt, földön ülve, régi rezsón készítette el kedves izraeli barátom egy mezítlábas, zsályaillatú fesztiválon, a Dunántúl szívében.
A shakshuka héberül azt jelenti: „összekeveredett”.
Hasonlóan a mi lecsónkhoz, zöldségekben gazdag, egyben főtt, friss egytálétel. Minél több elemből készül, annál ízletesebb.
Nálam ezek az alapanyagok kerültek a serpenyőbe:
cukkini
padlizsán
paprika
fehér hagyma
fokhagyma
édesburgonya
koktélparadicsom
olívabogyó
tojás
Minden zöldséget nagy darabokra vágok, a paradicsomot egészben is hagyhatom.
Sóval, borssal, római köménnyel, kardamommal, szerecsendióval és a végén két kanál őrölt paprikával fűszerezem.
Olajon megfuttatom a fokhagymagerezdeket, és üvegesre párolom a fehér hagymát. Három deci vízzel felengedem, először az édesburgonyát és a paprikát adom hozzá, aztán tíz perc múlva a cukkinit és a padlizsánt, végül a paradicsomot.
Lassú tűzön készítem, vigyázok, hogy ne főzzem szét, harapható és friss maradjon minden.
Amikor eloltom alatta a tüzet, az edényt még fent hagyom. A serpenyőbe beleütök két-három tojást, és hagyom, hogy elterüljön, elfolyjon, nem segítek neki.
Aki szereti a csípőset, ne fogja vissza magát, bátran adjon hozzá csilit. A facsart lime leve és a tüzes íz nagyon jó párosítás!
Tálaláskor friss korianderrel, olívabogyóval megszórom, és ráfacsarom egy gerezd lime levét. Humusszal megkent pirítóssal isteni.
Jó étvágyat!
Fotó:
Szabó Ágnes