Vissza

Sonkás-ananászos táska

2019.05.03. | Klich Zsuzsa
Kiváló borkorcsolya, ízletes sós sütemény, remek vendégváró falat, különleges tízórai a gyerekeknek… A sonkás-ananászos táska sokak kedvence, érdemes kipróbálni.
 


A régi újságokban sokszor különleges kincsekre bukkan az ember. Ezt a receptet a Nők Lapja közölte, vagy másfél évtizeddel ezelőtt. Azóta sütjük, az egész család és a vendégek nagy örömére.


 
Hozzávalók – a tésztához:
  • 60 dkg finomliszt (kb. 10 százaléka lehet teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg hideg vaj/margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 25 g élesztő (fél kocka)
  • 1-2 tojásfehérje a kenéshez


Hozzávalók – a töltelékhez:
  • 20 dkg füstölt, főtt sonka
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 2-3 karika ananász
  • 1 teáskanál mustár (aki szereti, lehet csípős is)
  • 1 kávéskanál szójaszósz (kihagyható)
  • 1 tojássárgája (kihagyható, ez esetben tegyünk picit több tejfölt)
  • 1 evőkanál tejföl
Elkészítés:
1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg (!) vajat.

2. A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a sót, a cukrot, a tojássárgákat és az élesztőt.

3. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle, és kb. 30 percre meleg helyre tesszük pihenni.

4. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: a sonkát ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk. Az ananászt kb. fél centis darabkákra vágjuk, összekeverjük a sonkával, és hozzáadjuk a többi hozzávalót is.



5. A tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle (ehhez jó egy nagy szájú pohár is).

6. A korongok közepére halmozunk a töltelékből, a szélét megkenjük picit vízzel, hogy jobban össze tudjuk majd ragasztani.

7. Félbehajtjuk őket, óvatosan összenyomjuk, majd villával kicifrázzuk a széleket. (Csinálhatunk „L”-es méretű bőröndöket is, ha nem hajtjuk félbe, hanem – miután több tölteléket raktunk – a tetejére simítunk egy másik kerek lapot, és a korábbihoz hasonló módon cifrázzuk.)



8. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk (nem túl szorosan), a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével.

9. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, középső bordamagasságon kb. 20-25 percig sütjük (légkeverésen biztosan elég a 20). Ha nagyon pirul a teteje, csökkentsük a hőmérsékletet!

Ebből az adagból két tepsire való, nagyjából 35 darab táskát készíthetünk.



Borsmenta-tipp 1.: ínyencek szórhatnak a megkent táskák tetejére szezámmagot.
Borsmenta-tipp 2.: a sonka főzőlevét (nem az áztatáshoz használt levet!) lefagyaszthatjuk félliteres dobozkákban, nagyon jól jön majd lencse- vagy babfőzelék készítésekor – feltéve, hogy nem vegáknak lesz!
 
:
Fotó:
Klich Zsuzsa

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)