2019.05.03. | Klich Zsuzsa
Kiváló borkorcsolya, ízletes sós sütemény, remek vendégváró falat, különleges tízórai a gyerekeknek… A sonkás-ananászos táska sokak kedvence, érdemes kipróbálni.
A régi újságokban sokszor különleges kincsekre bukkan az ember. Ezt a receptet a Nők Lapja közölte, vagy másfél évtizeddel ezelőtt. Azóta sütjük, az egész család és a vendégek nagy örömére.
Hozzávalók – a tésztához:
- 60 dkg finomliszt (kb. 10 százaléka lehet teljes kiőrlésű)
- 25 dkg hideg vaj/margarin
- 2 tojássárgája
- 1 csapott evőkanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 25 g élesztő (fél kocka)
- 1-2 tojásfehérje a kenéshez
Hozzávalók – a töltelékhez:
- 20 dkg füstölt, főtt sonka
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- 2-3 karika ananász
- 1 teáskanál mustár (aki szereti, lehet csípős is)
- 1 kávéskanál szójaszósz (kihagyható)
- 1 tojássárgája (kihagyható, ez esetben tegyünk picit több tejfölt)
- 1 evőkanál tejföl
1. A lisztben elmorzsoljuk/robotgéppel morzsásra keverjük a hideg (!) vajat.
2. A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a sót, a cukrot, a tojássárgákat és az élesztőt.
3. Gyorsan összeforgatjuk, bucit formázunk belőle, és kb. 30 percre meleg helyre tesszük pihenni.
4. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: a sonkát ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk. Az ananászt kb. fél centis darabkákra vágjuk, összekeverjük a sonkával, és hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
5. A tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle (ehhez jó egy nagy szájú pohár is).
6. A korongok közepére halmozunk a töltelékből, a szélét megkenjük picit vízzel, hogy jobban össze tudjuk majd ragasztani.
7. Félbehajtjuk őket, óvatosan összenyomjuk, majd villával kicifrázzuk a széleket. (Csinálhatunk „L”-es méretű bőröndöket is, ha nem hajtjuk félbe, hanem – miután több tölteléket raktunk – a tetejére simítunk egy másik kerek lapot, és a korábbihoz hasonló módon cifrázzuk.)
8. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk (nem túl szorosan), a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével.
9. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, középső bordamagasságon kb. 20-25 percig sütjük (légkeverésen biztosan elég a 20). Ha nagyon pirul a teteje, csökkentsük a hőmérsékletet!
Ebből az adagból két tepsire való, nagyjából 35 darab táskát készíthetünk.
Borsmenta-tipp 1.: ínyencek szórhatnak a megkent táskák tetejére szezámmagot.
Borsmenta-tipp 2.: a sonka főzőlevét (nem az áztatáshoz használt levet!) lefagyaszthatjuk félliteres dobozkákban, nagyon jól jön majd lencse- vagy babfőzelék készítésekor – feltéve, hogy nem vegáknak lesz!
Fotó:
Klich Zsuzsa