2020.02.25. | Klich Zsuzsa
Édes, túrós, imádnivaló. A stíriai metélt valójában a vargabéles sógora – eredeti hazája Stájerország –, nagyanyáink korában volt igazán divatos, de azért néha mi is elkészítjük, a gyerekek nagy örömére. Kicsit macerás, de megéri a rászánt időt…
A túró nagyszerű találmány. Édesen vagy sósan, nyersen vagy sütve, rögösen vagy krémesen – valójában mindegy, ahogyan az sem számít, hogy előételként, főételként vagy desszertként kerül a tányérunkra, mert bármilyen formában és bármilyen napszakban szívesen fogyasztjuk.
A stíriai metélt gyerekkorunk egyik kedvenc étele volt, élvezettel néztük, ahogyan nagyanyánk vagy édesanyánk tenyere alatt bucivá formálódik, aztán a sodrófa alatt szépen kilapul a tészta. Vártuk, hogy kifőjön végre, aztán percenként nyitogattuk a sütő ajtaját, lesve, hogy barnul-e már a teteje, és bár tudtuk, hogy forrón nem az igazi, mégis meg kellett kóstolni azon melegében.
A stíriai metélt annyiban különbözik közeli rokonától, a vargabélestől, hogy míg a vargabélesben réteslapok közé töltjük a cérnametélttel elkevert túrókrémet, addig a stíriaiban magába a tésztába gyúrjuk bele a túrót, és réteslap nem kell hozzá. A siker nagyrészt a tejföl-túró-tojás hármas egységén múlik, sokszor próbáltuk, mire kikísérleteztük a megfelelő arányokat. Amikor elkészül, és ott tündököl az asztalon, soha nem értjük, hogy miért nem szánjuk rá magunkat gyakrabban. Igaz, ez nem az a recept, amit öt perc alatt össze lehet dobni, de minden kétséget kizáróan világszám.
Hozzávalók – a tésztához:
- 50 dkg áttört túró
- 16 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 5 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat (1 vaníliarúd kikapart belseje)
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
Elkészítés:
1. Megmossuk és beáztatjuk a mazsolát, hogy megpuhuljon (lehet sima forró vízben, de rumban is).
2. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, bucit formázunk belőle, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kb. 2 cm széles, 10-15 cm hosszú csíkokra (metéltre) vágjuk.
3. Egy lábosban vizet forralunk, a tésztát lobogó, forró vízben 7-8 perc alatt kifőzzük, majd tésztaszűrővel kiszedjük és félretesszük. (Ne essünk kétségbe, ha egyik-másik eltörik, ugyanolyan finom marad!)
4. A krémhez elkeverjük a 2 tojássárgát a tejföllel, az olvasztott vajjal és a reszelt citromhéjjal. Belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát is.
5. A 4 fehérjét egy csipet sóval habosra verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot is, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a krémbe.
6. Egy nagy tálban összekeverjük a kifőtt túrós metéltet a krémmel, és kivajazott, magas peremű tepsibe, sütőtálba öntjük. (20x40 cm vagy 25x35 cm)
7. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Ha elkészült, nagyon hívogató, de legyünk türelemmel, mert langyosan vagy hidegen az igazi! Porcukorral meghintve, esetleg savanykásabb befőttel tálaljuk.
Tegyünk többet környezetünk megóvásáért!
- Vigyünk a piacra saját dobozt, és vásároljuk kimérve a mazsolát. Ugyanígy vehetünk rizst, bulgurt, mogyorót, de lencsét, babot is.
- A piaci tejes/sajtos standoknál mindig van túró és tejföl is kimérve. Vigyük a saját dobozunkat, üvegünket, és kérjük abba az árut, csomagolásmentesen.
- A boltokban vásárolható kristálycukrok közül válasszuk mindig a papírzacskósat. Porcukorra nem érdemes külön költeni, daráljunk magunknak kristálycukorból.
Bor ajánlatunk: Koltai Pincészet: Zenit 2018 (késői szüretelésű)
Fotó:
Klich Zsuzsa