2019.03.04. | Klich Zsuzsa
Van, aki soha nem áll neki, pedig a farsangi fánk elkészítése nem ördöngösség, ha ügyelünk néhány fontos szabályra…
A fánk szó hallatán nagymamánk vanília- és porcukorillatú konyhája jut eszünkbe, a mozdulat, ahogyan a keményített köténye előtt megrázza a szitát, és csak hull a fehér porcukor a pirosra sütött fánkokra.
A szalagos fánk klasszikus farsangi finomság, így az évnek ebben az időszakában szinte kötelező elkészíteni legalább egyszer. A család hálás lesz érte…
Hozzávalók:
- 3,5 dkg friss élesztő
- 7 dkg vaj
- 60 dkg finomliszt
- 4 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 3,5 dl tej
- 4 csapott evőkanál cukor
- fél dl rum
- olaj a szaggatáshoz és a sütéshez
- baracklekvár
- egy kevés pálinka (elhagyható)
Elkészítés:
1. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, majd 4 evőkanál lisztet (ezt a kimért 60 dkg-ból vesszük el) és 1 teáskanál cukrot beleszórva felfuttatjuk, és 15 percig pihentetjük.
2. Átszitáljuk a maradék lisztet, a rumot meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a maradék cukrot.
3. Mély tálban elkeverjük a lisztet a négy tojássárgával, a felfuttatott élesztővel, a reszelt citromhéjjal, a csipet sóval és a rumos cukorral.
4. Apránként hozzáöntjük a maradék 2,5 dl langyos tejet, és végül az olvasztott, langyos vajat is hozzácsöpögtetjük.
5. 6-8 percig dagasztjuk (kézzel vagy géppel), ezalatt szép lágy, hólyagos kelt tésztát kell kapnunk.
6. Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük kb. 45 percig – ezalatt a duplájára nő.
7. Ha megkelt, könnyedén átgyúrjuk, vékonyan olajozott felületen, olajos tenyérrel kb. 2 cm vastagságúra lapítjuk, pofozgatjuk.
8. 6 cm átmérőjű szaggatóval (bögre vagy pohár is jó) fánkokat szúrunk ki a tésztából, majd újabb 25 percig kelesztünk. Ha megkeltek a fánkok, középen kissé benyomjuk őket.
9. Egy mély serpenyőben vagy lábosban bőséges mennyiségű olajat hevítünk, és a benyomott oldalukkal lefelé beletesszük a fánkokat. (A lábos méretétől függően 3-4, maximum 5 darabot süssünk egyszerre, kényelmesen legyenek, sokat fognak nőni sülés közben!)
10, A sütést fedő alatt kezdjük, másfél perc elteltével levesszük a fedőt, a fánkokat megfordítjuk, és már fedő nélkül sütjük újabb egy-másfél percig.
11. Ha pirosra sültek a fánkok, papírtörlőre szedjük őket.
12. Pálinkával lazított vagy tiszta baracklekvárral, porcukorral meghintve tálaljuk.
Ebből a mennyiségből kb. 40 fánk lesz. Frissen az igazi!
Aranyszabályok:
- Minden hozzávalónak minimum szobahőmérsékletűnek kell lennie (tojás, liszt, élesztő), a tej langyos, a vaj olvadt legyen.
- A tésztának duplájára kell kelnie.
- Az olaj közepesen legyen forró, tésztacseppel (morzsapróba) ellenőrizhetjük.
- A fánkoknak feltétlenül úsznia kell, az olajjal nem szabad spórolni.
- A fánkok első oldalát lefedve, a másodikat fedő nélkül kell sütni.
- Ne hagyjuk ki a liszt átszitálását, sokat számít abban, hogy mennyire lesz könnyű a fánk (ezt minden olyan süteménynél tegyük meg, amitől azt várjuk, hogy megnő: piskóták, kelt tészták).
Borsmenta-tipp: mivel csak a tojások sárgáját használjuk fel, másnap készíthetünk gyümölcskenyeret, ahhoz csak fehérje kell. De beletehetjük rántottába, sőt a karamellás dióhoz is éppen erre van szükség. A lényeg az, hogy ne feledkezzünk meg róla.
Fotó:
Vető Gábor
Papp Zoltán