2018.10.01. | Lovranits Júlia
Még egy olyan joviálisan bumfordi növény is csodás átváltozásokra képes a konyhában, mint a cékla. Nem kell hozzá semmi más, csak egy kis kreativitás, és máris kész a szín- és ízgazdag uzsonna…
Ne féljünk a céklától! A legtöbb embernek erről a zöldségről a menzás céklasaláta jut eszébe, amit vagy szerettünk gyerekkorunkban – vagy nem. De a céklából ennél sokkal többet ki lehet hozni.Rémesen unalmasak a bolti szendvicskrémek: se ízük, se bűzük, sőt többnyire az állaguk és a színük is értékelhetetlen. Itt jön segítségünkre a cékla. Jó vele dolgozni, hiszen ebben a joviálisan bumfordi gyökérzöldségben benne van a meleg, nyári föld emléke. Na és a színe…!
Hozzávalók:
- 3-4 kisebb vagy 2 nagyobb cékla
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 doboz feta sajt
Elkészítés:
1. A céklákat alaposan megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és betesszük a sütőbe 200 fokra. Körülbelül másfél óra alatt megpuhul, de tűpróbával ellenőrizhetjük.
2. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és felkockázzuk, hogy könnyebben elkapja a botmixer. Hozzáadjuk a fetát és az őrölt köményt, majd krémesre mixeljük. (Az eredményt a férjem csak Barbie-krémnek hívja).
3. Kenyérre, sós kekszre kenve ideális vacsorára, uzsonnára a gyereknek, de vendégvárónak is tökéletes.
A Borsmenta tippje: a kertben vagy a balkonládában mindig találhatunk valami friss dekorációt. Még éppen zöldell a bazsalikom meg az oregánó, de ha a megszokott fűszereink nem elérhetőek frissen, akkor sem kell kétségbe esni. Érdemes néhány sokáig virító, ehető vadnövényt is beengedni a kertbe, balkonládába, mert ez változatos, eredeti külsőt kölcsönöz az ételeknek, és még egészséges is. A teanövényként közismert cickafark apró virágai, cifra, kesernyés levelei ízükben, külsejükben is jól passzolnak a céklakrémhez. Mint egy vidám, virágos nyári ruha!
Fotó:
Lovranits Júlia