Vissza
Főzünk

Szűzpecsenye kelben sütve

Szűzpecsenye kelben sütve című cikk borítóképe
2019. 02. 12. | Klich Zsuzsa
Ünnepi fogás, nagyon szép a tányéron, és az illata is ellenállhatatlan. Húsimádóknak kötelező!

Ezt a nagyszerű receptet egy régi újságban találtuk, és évek óta készítjük. Látványos, finom, és még a téli hónapokban is könnyedén beszerezhető hozzá minden alapanyag.

Csodás tálalóedényeinket a Nora’s Designtól szereztük be. Nagyon szeretjük, mert esztétikus és rendkívül sokoldalúan használható mindegyik. A konyhában is, az asztalon is jól mutatnak ezek a letisztult, elegáns darabok.

Hozzávalók:

  • 2 db szűzpecsenye (darabonként kb. 35 dkg)
  • 2 nagy, egészséges kellevél
  • 20 dkg gomba
  • 3 fej hagyma (2 fej a körethez kell – elhagyható)
  • 4 szelet bacon
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 evőkanál olaj



Elkészítés:

1. A kelleveleket forrásban lévő vízbe tesszük, 2 perc után kiemeljük, hideg vízben lehűtjük, leszárítjuk.

2. A húsról éles késsel lefejtjük a zsiradékot és a hártyát. Enyhén sózzuk, és serpenyőben hevített egy evőkanál olajon hirtelen minden oldalát elősütjük (kérget képzünk), majd külön tálon hűlni hagyjuk.

3. A serpenyőben maradt olajhoz teszünk még egy kanállal, ebben megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, nagyon apróra vágott gombát, és addig pirítjuk, amíg minden lé el nem párolog róla. Szórunk rá egy evőkanál lisztet, és még egy percig tovább pirítjuk. Sóval, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük, szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni. Ekkor keverjük bele a két tojást.

4. A két kellevelet megkenjük a gombapéppel.

5. Betekerjük az elősütött húsokat a baconnel, a kellevél közepére tesszük, és szorosan feltekerjük. (Használhatunk hústűt.) Olajjal kikent tepsibe tesszük.

6. A betekert húsok mellé állítunk két fej sűrűn bevagdalt vöröshagymát. A tepsit próbáljuk úgy lefedni, hogy nem zárjuk le teljesen. 190 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Sütés közben lehetőleg ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Ha elkészült, mindent óvatosan kiemelünk, 10-15 percig állni hagyjuk, ezalatt elkészítjük hozzá a mártást.

7. A mártás: a tepsiben maradt léhez (ha nincs, kicsi olajat teszünk) egy evőkanál lisztet keverünk, nyílt láng felett megpirítjuk. Paradicsompürét keverünk hozzá, felengedjük egy dl fehérborral és annyi vízzel, hogy kiforralva mártássűrűségű legyen. Leszűrjük, és mártásos edényben külön tálaljuk (vagy rá is csepegtethetjük a húsra).

8. A húst éles késsel ujjnyi szeletekre vágjuk, mellétesszük a sült hagymákat. Kínálhatjuk krumplipürével vagy szalmaburgonyával is.

Borsmenta-tipp: ha valakinek a gyomra nem bírja a hagymát, tálalhatja párolt zöldséggel, úgy is nagyon finom.

Megjegyzés: A recept Liscsinszky Béláé, egy 1992-es Étlap című újságban bukkantunk rá.

Fotó:
Vető Gábor