2019.02.01. | Szabó Edit
Íme a jól ismert olasz desszert, aminek párja nincs a kerek világon. A receptet egyenesen Sophia Lorentől tanultuk, és ez nem vicc…
Mifelénk ugyan nem túl régen terjedt el, de aligha ismerünk olyat, aki undorral elfordulna, ha egy tányérkán tiramisut kínálnak neki – sokkal valószínűbb, hogy kicsinyli az adagot. Mégsem szokták a piacon a háziasszonyok szenvedélyesen megvitatni, hogyan is keverték a múlt hétvégén a mascarponét.
Mintha kicsit tartanánk tőle, szentként tisztelnénk ezt a népszerű itáliai desszertet. Amikor az ismert gamer, Kiss Imi műsorában Szabó Edit élőben készítette el, és azt merészelte mondani: „a tiramisu a világ legegyszerűbb desszertje”, az internetes követők szent borzadállyal kommenteltek.
Pedig az elkészítése valóban nem bonyolult – bár azt persze nem állítjuk, hogy a legolcsóbb sütemény volna. Szinte mindenestől „hozott anyagból” van.
A megfelelő arányérzék természetesen ehhez is kell – de az megjön a gyakorlattal. És mint oly gyakran, itt is minden a megfelelő hozzávalókon múlik. Nem szeretnénk ingyenreklámot csinálni egyetlen cégnek sem, de nagyon nem mindegy, hogy milyen babapiskótát és milyen mascarponét használunk (ha már belevágunk, nem érdemes az olcsóbbikkal kezdeni).
És van pár apró trükk. Az egyiket – igen, ez itt a nagyképűség helye – magától Sophia Lorentől tanultuk, amikor New Yorkban egy tévéshow felvételén testközelből figyelhettük, hogyan készíti ő az autentikus tiramisut.
Hozzávalók:
1/2 kg mascarpone
2 doboz jó minőségű babapiskóta
2-3 evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 mokkáskanál fahéj
3 dl feketekávé
1-2 cl rum vagy konyak
2 tojássárgája
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A két sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a mascarponét, a cukrot és a fahéjat, majd az egészet könnyű kézzel, de alaposan összedolgozzuk.
(Itt jön a Sophia Loren-féle fortély. A fehérjét – másokkal ellentétben – ő nem veri fel és nem keveri a krémhez, azaz nem lazítja fel szükségtelenül.)
A kávéba beleöntjük a rumot, egyenként belemártogatjuk a babapiskótákat, vigyázva, hogy épp csak magukba szívjanak egy keveset a kávéból, de ne ázzanak el (ez a tiramisu készítésénél az egyik alaphiba).
Az enyhén megáztatott piskótákkal kirakjuk a tálalóedény alját, majd néhányat félbetörünk, és azokkal az edény oldalát rakjuk végig (ahogyan a képen látszik).
A krém felével óvatosan leöntjük a piskótaágyat, elegyengetjük a felületet, majd egy újabb réteg kávéba fürdetett piskóta következik.
Ennek a tetejére halmozzuk a krém másik felét, amennyire lehet, elsimítjuk, és végül rászitáljuk a kakaóport.
Tálalásig hűtőbe tesszük, 4-5 órát állni hagyjuk, hidegen kínáljuk.
Borsmenta-tipp: érdemes gondoskodni a hűtő szigorú őrzéséről, mert ha már elkészült, a jól sikerült tiramisutól nehéz a családtagokat távol tartani.
Megjegyzés: a megmaradt tojásfehérjéből készíthetünk habcsókot, vagy felhasználhatjuk a másnap reggeli omletthez.
Fotó:
Upor László