Vissza

Tavaszíz: kucsmagombás gnocchi

2016.03.30. | Szabó Edit
A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és híres séfekkel konzultálunk…
 

A dolog úgy indul, hogy az ember tavasszal ballag az erdőszélen, hallgatja a madarak harsány énekét, és egyszer csak – hopp! – megpillant a fűben egy csomó szépséges kucsmagombát. Amint jól megszedte a kosarát, körbejártatja a tekintetét a lankás mecseki domboldalon, és – lássatok csodát! – egyszeriben egy végtelen medvehagymamező közepében találja magát. Egy szempillantás alatt begyűjt vagy félkazalnyit (de nagyon vigyáz, nehogy a mérgező ikertestvérből – a gyöngyviráglevélből – is kaszáljon mellé), majd elégedetten fütyörészve hazaindul.
Egy másik – némiképp valóságközelibb – forgatókönyv szerint az ember a piacon portyázván egy szerencsés pillanatban a kedvenc gombáspultján kupacnyi különös kis barna agymintás gombát talál – és azonnal vesz is egy adagot, mert tudja, hogy a későn jövőknek már aligha marad. Aztán úgy dönt, hogy egyelőre érdemes több lehetőséget nyitva hagyni, nem rohan azonnal haza a konyhába, inkább vesz még egy hatalmas csokor harsányzöld medvehagymát. Sőt, biztos, ami biztos, a tejesnél begyűjt némi sajtot – például ricottát –, hiszen gondolni kell a másnapra is.
 
Akár így, akár úgy, a zsákmány a konyhaasztalon landol, és megindul a töprengés: vajon mit mivel párosítsunk és hogyan. A kiindulásban biztosak vagyunk: a kucsmagomba köré kell szerveződnie mindennek. Tanácsot kérünk: olvasgatjuk a nyomtatott és az internetes recepteket, barátokkal, hobbiszakácsokkal és híres séfekkel konzultálunk – Rattner Réka például tavaszias soffritto alapú gombaragut készített volna medvehagymás nokedlivel, egy kedves barátunk májjal töltötte volna meg –, végül némi töprengés után egy népszerű blogger (Mautner Zsófia – chili&vanilia) ajánlatánál horgonyzunk le. Talán azért, mert a felhalmozott alapanyagokból így használhatjuk fel a legtöbbet. De persze hallgatunk a barátainkra és a saját megérzéseinkre is (csak így érdemes főzni…).
 
Horváth Gábor, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely nagyszerű séfje például egy rendkívül hasznos konyhai trükkre tanít. Szerinte ezt a rafinált kis erdei gombát mosás helyett egyszerűen kis kefével érdemes megtisztítani, de ha nagyon sok rajta a homok, és kénytelenek vagyunk vízsugár alatt lemosni, szárítsuk meg (langyosra állított!) hajszárítóval, hogy ne maradjon rajta nedvesség. (A forró levegő „megfőzné” a gombát, ezt kerüljük el!) Nos, a recept a konyhaasztalon, az alapanyagok előkészítve, indulhat is a főzés!

Hozzávalók 2 személyre:
  • 25 dkg ricotta
  • 15 dkg liszt
  • 1 egész tojás felverve
  • ½ csokor medvehagyma (5 dkg)
  • 20 dkg kucsmagomba
  • 5 dkg vaj
  • só, bors, szerecsendió – ízlés szerint
Elkészítés:
  1. A ricottát durva reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, és összekeverjük.
  2. A lisztes-ricottás elegy közepén kis mélyedést formázunk, ebbe öntjük a felvert tojást, hozzáadjuk a sót, a borsot és az őrölt szerecsendiót.
  3. A medvehagyma szárát levágjuk, a levelek nagy részét éles késsel apróra metéljük, és ezt is a tojáshoz adjuk (a maradék felhasználásáról a 10. pont szól).
  4. A masszát határozott mozdulatokkal összekeverjük egy fakanállal, majd kézzel összegyúrjuk, és cipót formázunk belőle.
  5. A cipót négybe vágjuk, és a darabokból lisztezett gyúródeszkán 1-1,5 cm átmérőjű kígyókat sodrunk. A tésztakígyókat késsel 2-3 cm-es gnocchikra aprítjuk.
  6. A gnocchikat lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a felszínre (3-4 perc), aztán adunk nekik még egy percet, majd szűrőlapáttal konyhai papírtörlőre szedjük, és félretesszük.
  7. A gombát megtisztítjuk (lásd fentebb Horváth Gábor praktikus tanácsait), a nagyobb darabokat félbevágjuk.
  8. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és néhány percig pirítjuk. Ha vizet enged, addig főzzük, míg a víz elpárolog. Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük, és a tálalásig melegen tartjuk.
  9. A gnocchit a visszamaradt vajban átpirítjuk.
  10. A kucsmagombát a gnocchival összeforgatva tálaljuk, a tetejét megszórjuk friss medvehagyma-csíkokkal.
Sokféle íz kerül harmonikusan egymás mellé ebben az egyszerű fogásban. Hosszan töprengünk is, hogy melyik karaktert emeljük ki, miféle bor illenék hozzá leginkább. Talán egy olaszrizling a Káli-medencéből? Megfontolandó. Vagy inkább egy hárslevelű? Netán egy furmint? Ha igen, akkor válasszunk egy visszafogottabb változatot!

 













címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)