2016.12.14. | Szabó Edit
Az erdei gombák fejedelmének és az egyik legelterjedtebb olasz tésztafélének cseppet sem véletlen találkozása a serpenyőben.
A tagliatelle tradicionális olasz tésztaféle, voltaképpen széles metélt. Számtalan étel készíthető belőle, mi most az egyik legelterjedtebbet, a vargányagombás változatot mutatjuk be. Ha nem vargányaszezonban készítjük, nyugodtan használhatunk hozzá szárított gombát is, ebben az esetben elég az előírt mennyiség ötöde. A szárított gombát felhasználás előtt néhány órára vízbe kell áztatni. Az áztatóvizet őrizzük meg, és használjuk fel gombakrémleves készítésekor.
Hozzávalók 2 személyre:
- 25 dkg tagliatelle tészta
- 20 dkg vargányagomba tisztítva, szeletelve
- 1 evőkanál vaj
- 2 dl tejszín
- 1 csokor zöldpetrezselyem, apróra vágva
- 5 dkg parmezán jellegű sajt, reszelve
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tésztát lobogó, sós vízben, a csomagoláson látható utasítás szerint kifőzzük.
- A vajat egy serpenyőben hevíteni kezdjük. Ha felforrósodott, hozzáadjuk a szeletekre vágott vargányagombát, összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és intenzív lángon kicsit megpároljuk. Rövid idő elég neki, az a jó, ha ereszt egy kis levet.
- Ha a gomba megpárolódott, ráöntjük a tejszínt, és alaposan összeforraljuk.
- Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, összeforgatjuk, megszórjuk a vágott petrezselyem felével, és még egy percig hagyjuk forrni.
- Forrón, reszelt sajttal és a petrezselyemzöld maradékával meghintve tálaljuk.
Borajánlatunk: Demeter Zoltán Pincészet: Veres 2015
Fotó:
Borsmenta
-
honlap