Vissza
Főzünk

Tejszínes-vargányás tagliatelle

Tejszínes-vargányás tagliatelle című cikk borítóképe
2016. 12. 14. | Szabó Edit
Az erdei gombák fejedelmének és az egyik legelterjedtebb olasz tésztafélének cseppet sem véletlen találkozása a serpenyőben.

A tagliatelle tradicionális olasz tésztaféle, voltaképpen széles metélt. Számtalan étel készíthető belőle, mi most az egyik legelterjedtebbet, a vargányagombás változatot mutatjuk be. Ha nem vargányaszezonban készítjük, nyugodtan használhatunk hozzá szárított gombát is, ebben az esetben elég az előírt mennyiség ötöde. A szárított gombát felhasználás előtt néhány órára vízbe kell áztatni. Az áztatóvizet őrizzük meg, és használjuk fel gombakrémleves készítésekor.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 25 dkg tagliatelle tészta
  • 20 dkg vargányagomba tisztítva, szeletelve
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor zöldpetrezselyem, apróra vágva
  • 5 dkg parmezán jellegű sajt, reszelve
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A tésztát lobogó, sós vízben, a csomagoláson látható utasítás szerint kifőzzük.
  2. A vajat egy serpenyőben hevíteni kezdjük. Ha felforrósodott, hozzáadjuk a szeletekre vágott vargányagombát, összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és intenzív lángon kicsit megpároljuk. Rövid idő elég neki, az a jó, ha ereszt egy kis levet.
  3. Ha a gomba megpárolódott, ráöntjük a tejszínt, és alaposan összeforraljuk.
  4. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, összeforgatjuk, megszórjuk a vágott petrezselyem felével, és még egy percig hagyjuk forrni.
  5. Forrón, reszelt sajttal és a petrezselyemzöld maradékával meghintve tálaljuk.

Fotó:
Borsmenta - honlap