2018.10.30. | Klich Zsuzsa
Íme a villámgyors, selymes, ellenállhatatlan sütőtökleves. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiállhatnak, a siker garantált...
Sütőtök egész évben kapható, és érdemes is időről időre vásárolni egyet, mert nemcsak finom, de egészséges is. Magas a C-vitamin- és a karotintartalma, ráadásul jelentős kalcium- és foszforforrás. A lányom rajong ezért a levesért, így szinte minden hónapban elkészítem, de mégis ilyenkor a legfinomabb...
Villámgyors sütőtökleves
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök
- 1 sárgarépa
- 1 szál angol zeller
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 kávéskanál só
- 1,5 dl főzőtejszín
1. A tököt kb. 2x2 cm-es kockákra, a répát és a zellert karikára, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
2. A szalonnát egy lábosban megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük egy kisebb tálba.
3. A kisült zsírban az összes hozzávalót egyszerre átforgatjuk, kicsit pirítjuk, ezután felöntjük 7 dl vízzel.
4. Fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 20 perc alatt puhára főzzük. (Ha van egy kis maradék sült tök, ebben a fázisban keverjük a többi alapanyag közé.)
5. Ha a zöldségek megpuhultak, leszűrjük, és a főzőlevet apránként adagolva pürésítjük, így állítva be a kellő sűrűséget. (Kézi mixer vagy turmixgép egyaránt tökéletesen megfelel a célnak. Ha kevés a lé, vízzel pótolhatjuk.)
6. A tejszínt egy lábosba öntjük (mondjuk abba, amiben eddig a lé volt), és merőkanalanként adagolva hozzákeverjük a levest. Ilyenkor turmixolni már nem kell, mert habos lesz.
7. Ha összekevertük, mehet vissza a tűzhelyre. 2-3 perc alatt összeforraljuk, kóstolás után esetleg még sózzuk.
8. Rengetegféle levesbetéttel tálalhatjuk: a kislányom pirított szalonnával és kenyérkockával vagy almacsipsszel szereti, én pedig friss kakukkfűlevelekkel, csilipehellyel és pirított tökmaggal bolondítom meg, de a tetejére csöpögtetett tökmagolajjal is nagyon finom.
Borsmenta-tipp 1: kevesen tudják, hogy a tök, a répa és a zeller is fagyasztható. Vegyük meg most, amikor szezonja van, tisztítsuk meg, daraboljuk össze, és tegyük a fagyasztóba. Szükség esetén csak előkapjuk, és villámgyorsan elkészítjük a levest.
Borsmenta-tipp 2.: érdemes a húsvéti sonka főzőlevét félliteres flakonokban lefagyasztani. Tökéletes lesz lencse- vagy babfőzelék készítéséhez, de ehhez a tökleveshez is kitűnő! Ilyenkor szalonnazsír helyett olajban pároljuk a zöldségeket.
Még több sütőtökös recept:
Tökös-csokis puszedli
Sütőtökös-almás lepény
Fotó:
Klich Zsuzsa