Vissza

Töltött cukkini

2016.10.31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…
 

Latin-Amerikából származik, de hála Kolumbusz Kristóf áldásos tevékenységének, mára Európában is igen elterjedt növény a cukkini. Magyarországon az utóbbi két évtizedben vált mindennapossá, és mivel a tökkel ellentétben minden porcikája ehető, igen gyorsan megszerették a háziasszonyok. (A nagyobbakra nőtt, érettebb darabokkal azért bánjunk körültekintően, ott már előfordulhat, hogy kemény a héja és a magja is.) Ez az önmagában meglehetősen ízetlen, ámde éppen ezért rendkívül izgalmasan fűszerezhető zöldség voltaképpen a tök és az uborka rokona. A kalóriatartalma alacsony, nincs benne koleszterin, viszont nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, és mivel a konyhában rendkívül sokoldalúan felhasználható, érdemes színesíteni vele az étrendünket. Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet, és akár gombával, akár sonkával, akár más zöldségekkel, sajttal próbálkozunk, a siker nem marad el. Mi most a darált húsos változatot mutatjuk meg, mert a választott borunkhoz ez az ízkombináció illik legjobban.



Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 közepes, zsenge cukkini (igyekezzünk egyeneseket választani)
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 csokor zöldpetrezselyem, apróra vágva
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só, bors ízlés szerint


Elkészítés:
  1. A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk, és karalábévájóval vagy kiskanállal kikaparjuk a közepüket. Nem kell nagyon mélyen! A kivájt részt félretesszük, a cukkinit kicsit megsózzuk és állni hagyjuk.
  2. A vöröshagymát felaprítjuk, megfuttatjuk az olajon, és amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, és fehéredésig sütjük. Közben a cukkini kivájt közepét finomra aprítjuk, és a paradicsompürével együtt a már fehérre sütött húshoz adjuk.
  3. Ha a hús megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, alaposan összekeverjük, és levesszük a tűzről.
  4. A húsos masszát kiskanállal a kivájt cukkinikbe töltjük, és a tetejét jó gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.
  5. A töltött cukkiniket tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad, és a teteje egy kicsit megpirul. Addigra a cukkini is áthevül, és egy kicsit meg is puhul, de azért még épp eléggé roppanós marad.
  6. Friss salátával tálaljuk.
Borajánlatunk: Ikon Borászat: Rosé 2015

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)