Túrónudli spárgákkal

2017.05.29. | Szabó Edit
Bokáig járunk a spárgaszezonban, itt az ideje, hogy mi is főzzünk valamit. A sauvignon blanc ételt kíván…
 

Gazsó György színművész egyik legkedvesebb tavaszi fogása, ahogyan Kalla Kálmán készítette. Figyelem, a fehér spárgát vékonyan meg kell hámozni, ám a zöld spárgát elég megmosni főzés előtt – viszont az alsó, fás részt törjük le róla, mert annak fogyasztása kevés örömöt szerez. (Krémlevesalapnak azonban kiválóan felhasználható.)


Hozzávalók:
  • 250 g fehér spárga (kb. 12 mm átmérőjű), főzve
  • 250 g zöld spárga (kb. 8-10 mm átmérőjű), főzve
  • 250 g túró
  • 150 g liszt
  • 20 g vaj
  • 1 tojás
  • ½ csésze sauvignon blanc fehérbor
  • 1 csésze fehérspárga-főzőlé
  • 2 csésze tejszín
  • 1 csokor citromfű (a fele finomra vágva)
  • 4 szelet bacon, szárazra pirítva, durvára törve


Elkészítése:
  1. A spárgákat megfőzzük, kivesszük a vízből, lecsepegtetjük, átlósan 3 cm-es darabokra vágjuk és félretesszük.
  2. Három liter vizet egy kiskanálnyi sóval forralni kezdünk.
  3. A túrót átpasszírozzuk, majd összegyúrjuk a vajjal, a tojással, a sóval és a liszt 2/3 részével. Félkemény tésztát készítünk. Mivel a tészta keménysége függ a túró víztartalmától, 2-3 darab 1 cm x 3cm méretű tésztát a főzővízbe dobunk, és próbafőzést végzünk. Ha 2 perc főzési idő után nem főtt szét, de nem is túl kemény, akkor jó a tésztánk. Ha túl puha, hozzágyúrjuk a többi lisztet is.
  4. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, és 4 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat aztán 1 cm-es metéltre szabjuk, és mindegyiket megsodorjuk a deszkán, hogy formás nudlikat kapjunk. A nudlikat a forrásban lévő vízbe dobjuk, és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszínére (kb. 2-3 perc). Ekkor leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük.
  5. Egy kétliteres lábosban a bort a spárga főzőlevével felére beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, megsózzuk, és 3 percig forraljuk. A vágott citromfűvel ízesítjük. Beleforgatjuk az összevágott spárgákat, és óvatosan elkeverjük a kifőzött nudlival.
  6. Forrón egy tálra borítjuk, és a tetejét megszórjuk a ropogósra sütött baconnel.
  7. Citromfűlevelekkel díszítjük.

 
Fotó:
Gazsó György

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)