Vissza

Zöldfűszeres sajtgolyók

2018.07.16. | Szabó Edit
Percek alatt elkészíthető, kiváló elő-előétel, vagy afféle egészséges „nass”. Elrontani ugyanúgy képtelenség, mint ellenállni neki. Pezsgő, habzó, gyöngyöző mellé ajánljuk…
 

Ebben a hőségben nem kívánok semmi komolyat, de enni muszáj”. Ismerős? „Kapjunk be addig is valamit, amíg a többiek megjönnek, és asztalhoz ülhetünk.” Ez is megvan, ugye? És akkor még nem beszéltünk arról, hogy bizonyos italok mellé nehéz megtalálni a megfelelő falatot. Mert jó, hogy behűtünk néha-néha egy palack pezsgőt (szerencsés esetben nem csak szilveszterkor), de nem várhatjuk, hogy olyankor kaviár vagy osztriga (netán homár) is kerüljön mellé.

Néha meg egyszerűen nincs kedvünk-időnk nekiállni főzni, vagy nem szeretnénk még tovább fűteni a lakást a tűzhellyel.

….és ilyenkor készülhet ez az életmentő sajtgolyócska többféle változatban. Finom? Hát persze. Könnyű és gyors? Az nem kifejezés! Tovább tart a „receptet” leírni, mint elkészíteni – és ez komoly.



Az alap lehet feta vagy úgynevezett „krémfehér” sajt. Ínyenceknek ajánlott a friss, lágy kecskesajt. A huszonöt dekányi sajtba leheletnyi sót-borsot keverünk (vigyázat, első a kóstolás: a sajtok jelentős része eleve erősen sós!!!), és csak annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy puha, gyúrható legyen, de ne kenődjön, a golyócskáknak legyen tartása.

Diónyit kicsípünk vagy kávéskanállal kiemelünk, majd óvatosan gömbbé görgetjük a tenyerünkben (az ujjakról az odatapadt sajtot időnként lenyalogatni nagyon is ér – de olyankor mossunk is kezet a következő adag előtt).

A két-három centis sajtgolyók ezután zöld vagy piros fűszerkérget kapnak. Előbbi alapja egy csokor friss kapor, egy csokor petrezselyem, néhány szál metélőhagyma (snidling) jól felaprítva, összekeverve – de tetszés szerint variálható, mehet bele bazsalikom, kakukkfű vagy akár koriander is. Utóbbihoz mi paradicsompesztót használtunk, de persze itt is a kreativitás a lényeg.



Fogjuk tehát a kis fehér gömböket, és meghempergetjük az előkészített zöld, illetve piros fűszerben. A végeredmény nemcsak finom, de kifejezetten látványos is. A piros-fehér, zöld-fehér mikrobolygókat tálalhatjuk deszkán, porcelántányéron, kiskanálon, salátaágyon. Étvágygerjesztő asztaldísznek is alkalmas, amíg a torkosabbak el nem rontják az összképet.

Piríthatunk hozzá kenyeret, de önmagában is bekaphatjuk. Lehet hozzá retket ropogtatni, és persze ha az a bizonyos pezsgő/habzó/gyöngyöző jól lehűlt, az ízek optimálisan egészítik ki egymást.

Egy szó, mint száz: ez a percek alatt elkészíthető falatka kiváló elő-előétel, vagy afféle egészséges „nass”, elrontani ugyanúgy képtelenség, mint ellenállni neki.
 
Fotó:
Upor László

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (116) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (282) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (157) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (46) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)