Vissza
Főzünk

Zöldsaláta céklával és tojással

Zöldsaláta céklával és tojással című cikk borítóképe
2016. 03. 27. | Szabó Edit
Igazi kora tavaszi fogás, a húsvét hírnöke...

A téli zöldségek közül még ott van benne a cékla, de már friss zöldsalátával tálaljuk, a megújulás jegyében. Könnyen elkészíthető, igazán látványos étel, ráadásul nagyon finom is. A húsvéti asztal tökéletes kiegészítője.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 20 dkg cékla
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 teáskanál tokaji borecet
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 tojás
  • 10 dkg vegyes zöldsaláta
  • só, bors ízlés szerint
  • vaj és kenyér a tálaláshoz
Elkészítés:
  1. A céklát megmossuk, és enyhén sós vízben héjastól puhára főzzük. Ha kész, kihűtjük, majd felkarikázzuk.
  2. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk, és négybe vágjuk.
  3. A salátát megmossuk, leveleire szedjük, és kisebb darabokra tépkedjük.
  4. Az öntethez az olajat, a mézet, a mustárt és az ecetet alaposan összekeverjük, sózzuk, és ha szeretjük, törhetünk rá egy kevés borsot is. Egy evőkanálnyit tegyünk félre belőle a fogyasztás előtti pillanatokra.
  5. A feltépkedett zöldsalátát alaposan összekeverjük az öntettel, és az egészet egy tálalótál aljára halmozzuk. A tetejére szórjuk a céklakarikákat, és végül a tojásszeleteket is ízlésesen elhelyezzük a halom tetején. A maradék öntetet csöpögtessük közvetlenül fogyasztás előtt a saláta tetejére.
  6. Vajas kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzés:

Készülhet kapros-joghurtos öntettel is, de ha bor mellé kínáljuk, szerencsésebb a joghurt nélküli változat.