2016.03.27. | Szabó Edit
Igazi kora tavaszi fogás, a húsvét hírnöke...
A téli zöldségek közül még ott van benne a cékla, de már friss zöldsalátával tálaljuk, a megújulás jegyében. Könnyen elkészíthető, igazán látványos étel, ráadásul nagyon finom is. A húsvéti asztal tökéletes kiegészítője.
Hozzávalók 2 személyre:
- 20 dkg cékla
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 teáskanál tokaji borecet
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 tojás
- 10 dkg vegyes zöldsaláta
- só, bors ízlés szerint
- vaj és kenyér a tálaláshoz
- A céklát megmossuk, és enyhén sós vízben héjastól puhára főzzük. Ha kész, kihűtjük, majd felkarikázzuk.
- A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk, és négybe vágjuk.
- A salátát megmossuk, leveleire szedjük, és kisebb darabokra tépkedjük.
- Az öntethez az olajat, a mézet, a mustárt és az ecetet alaposan összekeverjük, sózzuk, és ha szeretjük, törhetünk rá egy kevés borsot is. Egy evőkanálnyit tegyünk félre belőle a fogyasztás előtti pillanatokra.
- A feltépkedett zöldsalátát alaposan összekeverjük az öntettel, és az egészet egy tálalótál aljára halmozzuk. A tetejére szórjuk a céklakarikákat, és végül a tojásszeleteket is ízlésesen elhelyezzük a halom tetején. A maradék öntetet csöpögtessük közvetlenül fogyasztás előtt a saláta tetejére.
- Vajas kenyérrel tálaljuk.
Készülhet kapros-joghurtos öntettel is, de ha bor mellé kínáljuk, szerencsésebb a joghurt nélküli változat.
Borajánlatunk: Etyeki Kúria Borgazdaság: Kúria Rosé 2015