2018.05.23. | Szabó Edit
A rántott tök, a petrezselymes újkrumpli és a kapros-joghurtos öntet klasszikus tavaszi trió. Kicsit ugyan időigényes az elkészítése, de oda se neki! Évente egyszer igazán rászánhatjuk azt a két órát…
Olajban sül. Igen. Panírozni is kell. Igen. Órákat állhatunk a serpenyő mellett. Valóban. Viszont az ablak nyitva, énekel valami őrült madár, és mire megszólal a közeli templomból a déli harangszó, már örülünk, hogy rászántuk magunkat az évi rendes tökrántásra. Imádja az egész család, járjunk hát a kedvükben, és titkon valljuk be, hogy egy kicsit magunknak is panírozgatjuk azokat a szép, szabályos tökkarikákat.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes méretű zsenge főzőtök
- 50 dkg újkrumpli
- 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
- 1 csokor kapor, finomra vágva
- 2 tojás
- 15-20 dkg liszt
- 15-20 dkg zsemlemorzsa
- 4 dkg vaj
- 3 dl joghurt
- 2 evőkanál majonéz
- só, bors, ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
1. A tököt megmossuk, meghámozzuk, ujjnyi karikákra vágjuk, besózzuk, és állni hagyjuk.
2. A burgonyát késsel megkapargatjuk, dörzsiszivaccsal egy kicsit megdörzsölgetjük, aztán megmossuk, és kockára vágjuk.
3. A tökkarikákról letöröljük az összegyűlt nedvességet, a klasszikus módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva panírozzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük valamennyit. (A kisült korongokat tegyük háztartási papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassuk.)
4. Közben a burgonyát a vajra dobjuk, megsózzuk, és lassú tűzön, lefedve párolni kezdjük. Víz nem kell hozzá, a saját levében meg fog puhulni. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, és készre pároljuk. Az sem baj, ha egy kicsit odakap az alja.
5. A joghurtba belekeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot.
6. A frissen sült tököt a petrezselymes újkrumplival és a kapros-joghurtos öntettel kínáljuk.
Borajánlatunk: Laposa Birtok: Kőkövön 2016