2017.12.19. | Szabó Hajnalka
Karácsony közeledtével sokat merengünk azon, hogy mit is ajándékozhatnánk szeretteinknek. A St. Andrea Borászat Merengővel és Ajándékkal is kedveskedik nekünk az ünnepekre. Az Élmény már csak ráadás…
„Szeretjük Egert, lélegzetelállítónak tartjuk a lehetőségeinket, és fontos, hogy ezt mások is lássák” – kezdte az ünnepi borbemutatót dr. Lőrincz György, a St. Andrea Borászat főborásza. Az egerszalóki pincészet november végén két olyan borral jelentkezett, amelyek külön-külön és együtt is emelik a karácsonyi asztal fényét, hiszen a testes vörösbor és a különleges desszertbor az ünnepi menü mellett is jól mutat – ha éppen nem a fa alá kerül.
Az egri pincék zászlósbora a bikavér. A St. Andrea Borászat Merengője másfél évtizeddel ezelőtt került először palackba, és Lőrincz György saját bevallása szerint ennél a bornál érezte először, hogy sikerült megalkotni a számukra minden részletében hiteles bikavért. Az idén debütált tizedik évjárat hosszú lecsengésű, vibráló és nagyon egri.
Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013 – olvasható a címkén. „Nehéz évjáratban született” – mondja a borász, aki szerint nincs fontosabb, mint hogy megtalálják a termőhelyek stílusjegyeit, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megfogalmazzák, mit is takar a fogalom: egri bor. Ezt a Merengőt élmény kóstolni. Elég csak beleszagolni a pohárba, és az ember máris ünnepi hangulatba kerül. Az érett gyümölcsös, fűszeres ízek sokáig velünk maradnak, de ha egy kicsit befelé figyelünk, akár napokkal később is fel tudjuk idézni ezt az izgalmas, buja, mégis elegáns világot. Ha ajándéknak vásárolnánk, jó hír, hogy még évekig nagyon szép arcát fogja mutatni a bor, így nem gond, ha nem fogy el idén karácsonykor.
Apropó, Ajándék! Külcsín és belbecs tekintetében egyaránt különleges bort alkotott a pince új reménysége, ifjabb Lőrincz György. A fiú a labdarúgópályát elhagyva ausztrál, új-zélandi, valamint tokaji kitérő után tért haza Egerbe, így tapasztalatai inkább fehérborok terén vannak, amit a jelek szerint nagyon jól kamatoztat odahaza. Vesztettünk egy focistát, de nyertünk egy borászt, és ezen a helyen talán megbocsátja nekünk az olvasó, ha csendben megjegyezzük: mi nem bánjuk ezt a döntést.
Ifj. Lőrincz György Tokajban, Szepsy István mellett tanulta a szakmát, nem véletlen hát, hogy nagyon izgatta a természetes édes borok világa. Első desszertborát végül Tokajból hazatérve, Egerben készítette el. A különleges, hatputtonyos aszúnak megfelelő paraméterekkel rendelkező késői szüretelésű hárslevelű Ajándék néven került forgalomba. Azért kapta ezt a nevet, mert ifj. Lőrincz György az élet hatalmas ajándékának tartja, hogy ezt a bort elkészíthette. „A napjaimat a szőlőben töltöm, ott én vagyok apukám szeme. Minden nap láthatom a napfelkeltét, ami hatalmas boldogság és öröm számomra” – mesélte a lelkes, fiatal szakember.
Az Ajándék a Hangács-dűlő aszúsodott hárslevelűjéből készült, és mindössze 691 eszenciáspalacknyi létezik belőle a világon. Amikor híre ment, hogy Egerben tokaji ízvilágú bor született, a fáma szerint a tokaji borászok egymásnak adták a kilincset, hogy megcsodálják az eredményt. Az aranyló csoda kajszis, birses, mézes, déligyümölcsös asszociációkat idéz, és aromavilága kiválóan illik egy gondosan megválasztott karácsonyi desszerthez.
Megkönnyítendő az ajándékozók dolgát, a pincészet az idén új, ünnepi csomagolást is tervezett a borokhoz. „Élmény” – hirdeti a felirat, és ezúttal nyugodtan hihetünk a szlogennek. A csomagban rejlő borok minden cseppje különleges élményt ígér.
Hallgatjuk apát és fiát, a két Lőrincz Györgyöt, ahogyan a pincészetről, a borokról, a közös munkáról és a tervekről beszélnek, és óhatatlanul a hála, a tisztelet és a megnyugvás szavak jutnak eszünkbe. Azok, amikre egész életünkben vágyunk. Közeledik a karácsony, a szeretet ünnepe. Lepjük meg szeretteinket ezekkel a szép érzésekkel – ha tehetjük, töltsük pohárba ezeket a szép borokat, és hagyjuk, hogy az ünnepi gyertya fényénél elvarázsoljon minket az élmény.
Fotó:
facebook