Csehországból, szeretettel

2016.11.04. | Burai László
Az Espresso Embassy oktatórészlege sok-sok nyílt cuppingot hirdetett meg az elmúlt hetekben, a prágai kávéfesztiválról is sok izgalmas kávéval tértek haza, ennek nem lehetett ellenállni...
 
Cuppingolni jó! Egyrészről sok új kávét kóstolhat az ember, ez már magában is klassz, de emellett rengeteget lehet tanulni is. A kezdőbbeknek az aromákat, hogy minél biztosabban ismerjék fel a kávéban az egyes íz- és illatjegyeket, a haladók pedig kíváncsian találgathatják a feldolgozási eljárásokat és a termőterületeket.
 
A legutóbbi kóstoló tematikáját a prágai CoffeeFest adta, az ott kiállító legizgalmasabb pörkölők portékáiból hoztak magukkal, és ezeket kóstolhattuk meg. A cseheknél is virágzik az újhullámos kávékultúra, rengeteg hely nyílt, és ez sok pörkölőt is életre hívott. Külön érdemes megemlíteni a szintén cseh szerkesztésű, de angol nyelvű Standart magazint is, ami mostanra Európán belül alapművé vált, már nincsenek gondjaik, hogy megtöltsék tartalommal az évi négy számot. Ha valaki szívesen olvasna a kávéról, akkor érdemes a magazint keresni, több budapesti kávézóban is elérhető.
 


Vissza a cuppinghoz! Az Espresso Embassy oktatótermében gyülekeztünk a szeánszra, a műfajjal csak most barátkozóknak Szöllősi Lívia mesélt az alapokról. Közben megőrölték az előre kimért mennyiségeket, amiket szárazon is végigszagoltunk. Itt még kicsik voltak a különbségek, de azért egy-két illatjegy már ekkor is árulkodott a területekről és a feldolgozás módjáról. Ezután a cuppingcsészéket felöntötték a megfelelő hőmérsékletű vízzel. Közben szó esett arról, hogy milyen ízeket-aromákat találhatunk meg a kávéban, ehhez egy színes aromakorongon az egyes jegyek annak megfelelően voltak csoportosítva, hogy mire lehet következtetni belőlük.
 
A felső réteg feltörésekor is megszagoltuk a kávékat, talán ilyenkor a legintenzívebbek az illatjegyek, a profik sok mindenre tudnak ezekből következtetni. A 9-es számú csészére már az őrleménynél is felfigyeltem, hasonló jegyeket mutatott ekkor is, leginkább egy epres-tejszínes Milka csokit jutatott az eszembe.
A csészéket végigkóstolva már sokkal árnyaltabb képet kaptunk, nagyobbak voltak a különbségek, és sokkal jobban el lehetett különíteni az ízjegyeket. Az elsőbálozók is hamar beletanulnak a szürcsölésbe – hasonlóan a borhoz, itt is érdemes sok levegőt beszívni a folyadékkal együtt, hogy a lehető legintenzívebben érezzük az ízeket.
 


Az első pár kávénál szinte mindenhol felbukkantak zöldes-zöldséges jegyek szárított paradicsom, Vegeta vagy dinnyehéj formájában, persze ezek mellett jócskán találtunk mást is, különféle citrusokat, de sajnos ázott kartonpapírt is, és volt olyan, ami a hibiszkusztenger jelzőt kapta. Az eddigi tapasztalataim alapján Kenyára tippeltem – mint később kiderült, helyesen.
 
A következő néhány csésze számomra izgalmasabb kávékat rejtett, kecsesebbek is voltak, és ízben is inkább a teás, citrusos, jázminos vonalat hozták, így nem volt nehéz kitalálnom, hogy Etiópia a származási hely. Különösen a hatos csésze fogott meg, ebben minden a helyén volt, kerek korty, szép édesség a végén, közte pedig jázmin, bergamott és lime, ez egy Yirgacheffe volt.
A belövésnél megjegyzett kilences csésze kicsit más képet mutatott, ebben a citrusos-virágos karakter halványabban jelentkezett, a már említett tejszínes eper dominált; mint kiderült, ez egy natural eljárással készített etióp kávé volt. Ahogy hűlt, úgy egyre inkább előtérbe került egy cefrés ízjegy is, így már nem volt annyira vonzó, de többen kifejezetten izgalmasnak találták.
 


A sor végére vegyes termőhelyek maradtak, megtaláltuk az éretlen cabernet sauvignonra jellemző fűszerpaprikás karaktert is egy csészében, utolsónak viszont egy letisztult, érett bogyós gyümölcsös, kakaós-étcsokis utóízű kávé maradt Panamából, szép és decens lezárása a sornak.
 
Úgy láttam, hogy mindenki számára izgalmas egy ilyen kóstoló, jó játék ízeket és illatokat keresgélni, beazonosítani, és sokat lehet tanulni a termőhelyi karakterekről és akár a hibákról is. Nem utolsósorban jó volt kis csoportban, a téma irányában nyitott érdeklődőkkel együtt kóstolni. Azt hiszem, találkozunk még a jövőben is!
Fotó:
Borsmenta - honlap



címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (127) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (281) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (23) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (249) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (17) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)