2016.12.20. |
Nem, még nem a szilveszterre készülünk. Egy pohárnyi buborék bármikor feldobja a hangulatot, és ma már több hazai pincészet kínálatából is válogathatunk...
Ma már sokak ünnepi asztalára kerül egy-egy palack jóféle vörösbor – miért ne lehetne koccintani akár egy villányi pezsgővel is az ünnepek idején? Az élet élvezetére felesküdött borász, Bock József olyasfajta játéknak tartja a pezsgőkészítést, amely „kihívás a borász számára, hogy meg tudja-e csinálni vagy sem”. A villányi termelő 2007-ben határozta el, hogy népszerű borkínálatát pezsgővel is kiegészíti. A Marcell névre keresztelt pezsgő alapbora minden esetben chardonnay és pinot noir szőlőből készül, amelyhez az illat miatt olykor elenyésző százalékban csempésznek egy kis hárslevelűt vagy rajnai rizlinget is. A végeredmény egy palackban érlelt, 11%-os alkoholtartalmú, friss, illatos, jó savú ital, amely gyorsan népszerűvé vált a pezsgőrajongók körében.
Ha másféle különlegességre vágyunk, pattintsuk fel Légli Ottó buborékos italt rejtő palackját. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke 2009 óta készít pezsgőt. Az első még rajnai rizling alapborból született, de ma már pinot blanc és rajnai házasítását rejti a palack. A borász úgy véli, hogy a pezsgőkészítésben az egyensúly a legfontosabb: ne szökjön túl magasra az alkoholtartalom, ellenben a savgerinc legyen határozott. Légli Ottó a siker érdekében akár a három évig tartó érlelést is vállalja. Az eredmény nem is marad el, a balatonboglári pincészet friss, lendületes, lég(l)ies pezsgőjét nemrégiben a mezőny legjobbjának választották az egyik hazai borszakmai lap tesztelői.
Kevés hazai pincészetnél található meg a Champagne-ban termelt mindhárom szőlőfajta, a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier. Ezen kevesek közé tartozik a Soproni borvidéken gazdálkodó Taschner Kurt. A tradicionális pezsgőkészítést Magyarországon az elsők között kipróbáló szakember annak idején az ausztriai Szigeti Pezsgőpincészettel tette meg az első lépéseket, ám ma már saját választékát ajánlja a buborékos italok szerelmeseinek. A pezsgőház kínálata igen átfogó: legidősebb tételük a ritkaságnak számító 2008-as degorzsálatlan chardonnay, amelyben ott van a finomseprő, ugyanakkor a koronazárat már parafa dugóra cserélték. A 2010-es chardonnay és a 2010-es pinot noirból készült blanc de noir pezsgőjükből magnumpalackos változatok vannak forgalomban, míg a 2012-es évjáratból többek között elérhető a chardonnay és a pinot noir rosé pezsgő is. „Hiszek a borvidékünkben” – tesz hitvallást a soproni terroir mellett Taschner Kurt, akinek tartalmas, méthode traditoinelle eljárással készült pezsgői kevésbé a francia, mint inkább a német stílust idézik.
Izgalmas újdonsággal rukkolt elő nemrégiben a Kern Pince. Balatonszőlősi olaszrizling-zöldszilváni kézműves pezsgőjükön – Magyarországon elsőként – már van olyan csip, amely automatikusan kapcsolatba lép a címkéhez közel kerülő mobiltelefonokkal, így az NCF (Near Field Communication) technológia segítségével akár rögtön boldog új évet is kívánhatunk annak, akit ezzel a palackkal lepünk meg. Az egyedülálló rendszer a borkultúra terjesztésében is segít: közreműködésével elnavigálhatjuk az érdeklődőket egy olyan honlapra, ahol alaposan tájékozódhatnak a gyöngyöző bor, a habzóbor és a minőségi pezsgők közötti különbségekről. Lehetséges, hogy az egyre olcsóbban előállítható technológia hamarosan kiváltja a zárjegyet, segítségével ugyanis minden egyes palack – és annak tartalma – nyomon követhető.
Egyre több hazai borászat készít ma már jó színvonalú pezsgőket. Kísérletezzenek bátran, fedezzék fel a magyar borágazat ezen új, izgalmas, sokarcú világát.
Szép évutót, kellemes ünnepeket!
Fotó:
facebook