Vissza

Érezd, hogy különleges vagy!

2018.09.21. | Szabó Edit
Ki hitte volna, hogy a környezetvédelem és a „no waste” filozófia ma már a legjobb koktélbárokban is fontos szempont! Egyebek között erről mesélt budapesti útja során Vitezslav Cirok, a prágai L’Fleur vezető bártendere…
 

Illusztris vendége volt a minap a budapesti Hotel InterContinental Corso bárjának. Vitezslav Cirok, a prágai L’Fleur vezető bártendere három éve szinte folyamatosan járja a világot, hogy munkájáról és szemléletéről mesterkurzusokon és workshopokon meséljen a jelen és a jövő bártendereinek.


 
A fiatal szakember 2015-ben az egyik legjelentősebb világverseny, a Diageo World Class Competition finalistája volt, sokak meglepetésére a legjobb hat között végzett a világbajnoki mezőnyben, és még abban az évben elnyerte hazájában „Az év bártendere” címet. Munkahelye, a prágai L’Fleur Bar mindössze három és fél éve nyitott, de szinte az első pillanattól a leginnovatívabb, legszínvonalasabb koktélbárok között tartják számon, és nem csupán a kevert italok miatt. A bár tulajdonosa rajong a champagne-ért, ezért a L’Fleur büszkélkedhet a világ egyik legjelentősebb champagne-kollekciójával.
 
„A L’Fleur célja nem az, hogy a világ legjobb koktélbárja legyen. Számunkra minden körülmények között a vendég a legfontosabb, és azért dolgozunk, hogy aki bejön hozzánk, élete legjobb élményét élje át” – kezdte mondandóját a szakember, aki a találkozón egyébként ginalapú koktélokkal kínálta a vendégeket. Italaihoz a Tanqueray ginjeit használta.


 
Aki egy kicsit is otthonosan mozog az italok világában, jól tudja, hogy a gin valójában egy semleges ízű alkoholpárlat, amelyet borókabogyóval és esetenként más fűszerekkel, citrusokkal, gyógynövényekkel ízesítenek. A jól ismert Tanqueray gint Charles Tanqueray alkotta meg londoni lepárlóüzemében, saját elképzelései alapján, az 1830-as évek elején. Valamit nagyon eltalálhatott, mert a márka népszerűsége azóta is töretlen – olyannyira, hogy 2018-ban a bártenderek kedvencévé választották.
 
Ez a gin adja az alapját a Corso Bar legújabb kevert italának, a Soda Waternek is. A gin fizz koktélt a magyar találmányok ihlette különleges koktélszelekció részeként kínálják az InterContinental bárjában. Legdominánsabb alkotóeleme a szódavíz, amelynek elkészítését ugyan nem, de olcsó, nagyüzemi gyártásának rendszerét az egyéb találmányairól is ismert bencés szerzetes, Jedlik Ányos dolgozta ki.


 
Az ital elkészítése nem bonyolult, ám a tökéletes állag eléréséhez meglehetősen hosszan kell sékelni, ami egyrészt időigényes, másrészt fárasztó. Ez azonban mostantól nem okoz gondot a Corso bártendereinek, Vitezslav Cirok ugyanis egy különleges berendezést is hozott magával Prágából. A Tanqueray ritka, nagy becsben tartott Champion Shaker gépe eredetileg 1920-ban készült, és a limitált szériás másolatából is összesen hat van a világon. Közülük az egyik év végéig itt vendégeskedik majd a Corso Barban, így aki betér, nemcsak az italt élvezheti, hanem annak szokatlan – és egyébként meglehetősen vicces – elkészítésében is gyönyörködhet.


 
Vitezslav Cirok szerint egy jó bártendernek nemcsak az italok vannak a kisujjában, hanem a koktélok történetei is. Minden jó ital mögött van egy jó sztori, amit a vendégnek hallania kell, különben honnan tudhatná, hogy mitől különleges, mitől egyedi az az ital, amit neki kevernek. Pedig a kulcsszó épp a különlegesség. A varázslat akkor kezdődik, amikor a vendég belép az ajtón, és akkor ér véget, amikor becsukja maga után. A kettő között azt kell éreznie, hogy különleges, és egy jó bártender el is éri, hogy annak érezze magát.


 
A prágai szakember hangsúlyozta, hogy italai elkészítésekor a legmagasabb minőség, ugyanakkor a legkisebb veszteség elvét követi. „Ahogyan a Michelin-csillagos éttermek konyháján, ugyanúgy a legjobb bárokban is gondosan ügyelni kell a maradékok nélküli alapanyag-felhasználásra. A környezetszennyezés óriási probléma a világban, éppen ezért fontos, hogy munkánkat a „no waste” filozófiájának jegyében végezzük, és kerüljük a műanyagok alkalmazását, hiszen azt szeretnénk, ha a gyerekeink és az unokáink is nyugodtan élhetnének ezen a bolygón” – mondta Vitezslav Cirok, aki az aznap felszolgált italaihoz egyébként az InterContinental tetején található biokertből válogatta a fűszernövényeket.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)