2018.10.02. | Szabó Edit
Villány szülötte, a település első képzett baristája, természetes hát, hogy éppen Jekl Flóra nyitott bor-, kávé- és pezsgőbárt – a villányi pincesoron…
Jekl Flóra Villány egyik legismertebb borászcsaládjába született. Édesapja, Jekl Béla tanította meg a borkóstolás alapjaira, és még nem volt húszéves, amikor már ő kalauzolta a csoportokat a családi pincészetben. Huszonhat évesen alkotta meg saját borcsaládját Il Primo néven, aztán érdeklődése a kávék felé fordult. Elvégzett egy baristatanfolyamot, és a bortúrára érkező vendégeket hamarosan friss kávé fogadta a pince melletti kóstolóteremben.
A család régi vágya volt, hogy legyen egy vendéglátóhelyük Villány főutcáján, hogy a borvidékre érkező vendégek ne csak a pincészetnél találkozhassanak a Jekl- és az Il Primo-borokkal. Az álom idén tavasszal vált valóra.
Aki volt már Villányban, tudja, hogy a főutcán sorakozó nyitott pincékben sokszor a borász vagy a tulajdonos személyes kalauzolásával lehet végigkóstolni a borokat. Itt nyílt meg az Il Primo bár is. A pultban leggyakrabban maga Flóra áll, és olyan tulipánt rajzol a cortado habjába, hogy mindenki a csodájára jár.
A hely hangulata igazi „régipincés”, és ha nem tudnánk, hogy kávé is van, aligha jutna eszünkbe kérni, ám ha jobban körülnézünk, észrevehetjük a modern kávégépet az öreg pult mögött. A parányi fogadótér tényleg családias, 12 szék van mindössze, de ez egy baráti társaságnak éppen elég. Ha pedig nagyobb csapat érkezne, ott a fűtött pince, ahol a kupola alatt negyven ember is kényelmesen elfér, de a csöppnyi terasz is működik, amíg tart a jó idő.
Flóra bárjában két sajátmárkás kávé közül lehet választani. A sötét pörkölésű a Dominikai Köztársaságból érkezett, 100% arabica, izgalmas, csokoládés aromákkal. Ezt a háziasszony leginkább a tejmentes kávékhoz ajánlja. A világos pörkölésű babot Pápua Új-Guineában szüretelték, és remekül működik a kávék tejes változatával, így mindenki megtalálja a kedvére való ízeket. Flóra azt meséli, hogy a kis kávézót már a környékbeli borászok is felfedezték, és jártukban-keltükben szívesen állnak meg egy gyors kortyra a Baross utcai kis bár mellett. A specialty kávézó még nem túl gyakori erre, legközelebb Pécsett kínálnak ehhez hasonló minőségű feketét.
A pezsgőválaszték még bővülni fog, egyelőre két champagne áll a piramis tetején. A Dom Perignon kötelező, de Flóra szerint a Duval-Leroy blanc de blancs-ja a csúcsok csúcsa, és szerencsére nagyon megkedvelte a közönség. „Garamvári Vencelt tartom a magyar pezsgő atyjának, természetes, hogy az ő palackjai itt vannak a polcon. Rácz Lilla gyönyörű virágos címkés chardonnay-pinot noir-sauvignon blanc házasítása szintén megtalálható nálunk, és itt van Demeter Ervin pezsgője is, ami a személyes kedvencem” – nézi végig a kínálatot Flóra, majd hozzáteszi, hogy hamarosan érkezik új cava és egy szuper kis processo, amivel tovább színesedik a választék.
A habzóborok kaphatók poharazva, a pezsgők azonban nem, de a hírek szerint ez egyáltalán nem csökkenti a vásárlókedvet. Úgy tartja a mondás, hogy egy palack pezsgő éppen elég két embernek – ha az egyik nem iszik. Nos, egy négytagú társaság gondolkodás nélkül rendel egy üveggel, és sokszor kinyílik a második is.
A kávé és a pezsgő mellett természetesen a Jekl- és az il Primo-borokat is megkóstolhatjuk a bárban. Flóra igény esetén szakszerű borkóstolót tart, és az sem okoz gondot, ha valaki vacsorázni szeretne. Igaz, konyha nincs a bárban, de van a környéken éppen elég színvonalas hely, ezek valamelyikéből rendelik a vacsorát, és így mindenki elégedett.
Munkatársakat találni persze nem könnyű, de úgy tűnik, Flórának ebben is szerencséje volt. Kollégája nemcsak ért a kávékhoz, de örömét is leli az ízekkel való kísérletezésben. Nemrég alkotott egy vodkás-tonikos, igazán frissítő long drinket, de az ír whiskey, sőt a Baileys is barátja, ha egy jó kis kávékoktél megalkotásáról van szó.
Itt az ősz, Villányba beköszönt a főszezon. Sokan járnak ilyenkor a pincesoron, két kóstolás között egy kis felfrissülésre vágyva. Nekik őszintén ajánljuk az Il Primo bárt, és akkor sem fognak csalódni, ha a kávé után ott ragadnak egy kis pezsgőzésre vagy borozásra is. Barátságos hely, kellemes atmoszféra, és sok mosoly jár itt a vendégnek. És a környék legjobb cortadója. Mi szóltunk…
Fotó:
Upor László