Vissza
Helló, hogy vagy, Furmint?
2016.02.25. | Burai László
Ilyennek láttam a 7. Nagy Furmint Február Kóstolót
Végéhez közeledik a február, így lassan az intenzív furmintozástól is búcsúznunk kell.
A 2009-ben életre hívott mozgalom érzésem szerint idén szintet lépett, már nem csak a budapesti nagy kóstoló várta a fajta rajongóit, nagyobb rendezvények voltak Mádon, Nyíregyházán, Debrecenben, de Szeged, Sopron, Szombathely és Pécs sem maradt ki a furmintozásból. Sajnos a vidéki állomásokat ki kellett hagynom, de a Vajdahunyad várában megtartott kóstolóról nem szívesen mondtam volna le. Idén újdonság volt, hogy a Riedel Tokaj poharából is lehetett kóstolni; jól vizsgázott az új fejlesztés, még a szkeptikus Ricsi barátomat is percek alatt meggyőzte. Az illatokat nagyon szépen kiemeli az új pohár, és ez egy kevésbé intenzív illatú fajta esetében igen szerencsés tud lenni.Végéhez közeledik a február, így lassan az intenzív furmintozástól is búcsúznunk kell.
Pár dolog megfogalmazódott bennem az idei kóstoló után, ezeket próbálom meg összefoglalni.
- Szuper csajok
Itt most a borvidéken dolgozó női borászokra gondolok elsősorban; kellemes meglepetés volt Bott Judit Csontosa a sokak által lesajnált 2014-es évből, de szerettem Bárdos Sarolta 2015-ös Barakonyiját, Berecz Stéphanie 2015-ös Lónyaiját és Homoky Dorka 2015-ös Kővágóját is. Jó érzékkel elkészített borok, eltalált, természetes egyensúllyal.
- Tokajon kívüliek
Idén nem éreztem, hogy nyomasztó volna Tokaj túlsúlya: a Balaton nagyon belehúzott, Somló is előbújt, Bott Frigyes eddig sem hibázott, és a Nagy-Sagmeister Borászat is hozta formáját. Kíváncsi vagyok, hogy milyenek lesznek Egerből az Almagyar Érseki Szőlőbirtok következő évjáratai, a szűztermés ígéretes volt.
- Szép mentések
Oké, 2014 tényleg nem volt a legkiemelkedőbb évjárat, de ettől függetlenül nagyon szép borokat kóstoltam ebből az évből is: a már említett Bott Csontoson kívül Szarka Dénestől az Off-dry furmintot, a Tállya Wines furmintját, a Szóló Tempóját vagy a TR Művek Palotáját.
- Young guns
Egyre több új pince jelenik meg, és egyre több közöttük a szárnyát bontogató fiatal! Érdemes odafigyelni a már említett Szólóra, a TR Művekre, Homoky Dorkára, Vincze Tamásra és az Árpád-hegy Pincére is: nálam Varkoly Ádám 2015-ös Zafírja a kóstoló egyik favoritja volt.
- Big guns
Hat nagy kedvencem lett a zárásra: a Carpinus 2015-ös hordóválogatása, a Bott Pince 2014-es Csontosa, a Kikelet 2015-ös Lónyaija, a Ferdinánd Pincészet 2013-as Szent Tamása, Balassa István 2011-es Betsek furmintja és a Gizella Pince 2013-as Szil-völgye. Ez utóbbi lett a kóstoló legjobb száraz bora nálam – persze a színességéhez hozzájárult némi hárslevelű is, de ez semmit sem von le az értékeiből.
- Édesem
Maradék cukor sok borban volt, de kevés igazán szép édes borral találkoztam. Kettő tetszett igazán: a TR Művek 2013-as szamorodnija és a Dobogó 2010-es 6 puttonyos aszúja, jó volt tavaly után újra kóstolni!
- Útmutató
Két éve is itt találkoztam először Ripka Gergely Tokaj Guide-jával, a második kiadás már dupla terjedelemben foglalkozik a borvidékkel, Erdőbényén túl is ajánl látni- és kóstolnivalót – útikalauz, nemcsak hardcore Tokaj-rajongóknak.
Sokszor halljuk, hogy nem hírértékű az, hogy a dolgok rendben mennek. Nos, én úgy gondolom, hogy igenis komoly érték, hogy ma van olyan rendezvény, ami csöppet sem a borászok és a vendégek lehúzásáról szól. Olyan kóstoló, ahol a kiöntőket sűrűn ürítik, van tér és levegő a végén is, és természetes, hogy a bor mellé víz is jár. Ugyan nem duplázzák meg a látogatók számát évről évre, de a megfontolt haladás az én szememben olyan érték, amivel tudok azonosulni. És ez nekem fontos.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto
-
weboldal


