2017.01.27. | Burai László
Széll Tamás fantasztikus sikere után talán még nagyobb figyelmet kaphat majd a világ legjelentősebb kávés rendezvénye. A Budapesten megrendezésre kerülő World of Coffee 2017 keretében több versenyszámban is a világbajnoki címért folyik majd a küzdelem. De lássuk, miről is van szó!
A kelet-európai régióból elsőként kaptuk meg a rendezés jogát, ráadásul öt versenyszámban is világbajnokot avatnak majd Budapesten, a Hungexpón rendezendő kávés seregszemlén. Az biztos, hogy pár napig koffeinben úszik majd a város, a World of Coffee 2017 rendezvényen kívül is lesznek bőséggel programok, aktivitások, és a kedvelt kávézókban valószínűleg még több nem magyar szót hallunk majd.Számomra a World Brewers Cup, azaz a filterkávés világbajnokság az egyik legizgalmasabb esemény. Az első filterkávém óta rajongok a műfajért, a boros párhuzamok talán ebben a szakágban érhetők tetten legkézenfekvőbben, és számomra a legszínesebb italokat is ez az elkészítési mód jelenti. Talán már sikerült átadni, hogy miért is olyan izgalmas a filterkávé – akiben maradt még kérdés, annak feltétlenül érdemes lesz kilátogatni a versenyre!
Tavaly kicsit mélyebben beleástuk magunkat a latte art rejtelmeibe, az aktuális magyar bajnokot, Apró Franciskát faggattuk ki a műhelytitkokról. Kevés ennél látványosabb számban versenyeznek a baristák, évről évre rohamosan fejlődik a mezőny, lassan már portrékat is öntenek majd tejhabból. Még nem tudjuk, hogy idén ki képviseli Magyarországot, február 18-án a Kávébár Bazár rendezvényen derül ki, hogy kinek nem remeg meg a keze versenyhelyzetben.
A Coffee in Good Spirits komoly magyar hagyományokkal bíró versenyszám, hiszen Orosz Ákos 2012-ben Szöulban világbajnok lett. Az alkoholos kávés italok izgalmas területére már a Borsmenta is bekukucskált, így már látjuk, hogy milyen nehéz ebben a számban jól szerepelni. Már azt sem könnyű eldönteni, hogy milyen formában szerepeljen a kávé az italban, azzal pedig megsokszorozódik a lehetőségek száma, ha az alkoholos hozzávalókat is végiggondoljuk. Szintén a Kávébár Bazáron dől majd el a magyar versenyző személye, aki valószínűleg februártól egészen júniusig fogja csiszolgatni a titkos receptjét, amivel a világ elé áll.
A Cup Tasters bajnokságról vannak a legpontosabb ismereteim, hiszen tavaly versenyen kívül ugyan, de elindultam ebben a számban a bajnokságon. Itt jócskán lehet kamatoztatni a borkóstolási tapasztalatokat, de az sem árt, ha a szerencsével is jóban van az ember. Ebben a számban is jegyzik a magyarokat, Horváth Lajos 2013-ban a világ legjobbja lett. Ma a Casino Mocca kávépörkölő oszlopos tagjaként dolgozik azért, hogy jobbnál jobb kávékat ihassunk. Az tavaly kiderült, hogy ebben a számban fontos a magabiztosság, a koncentráció és a remek memória is, amivel az ember vissza tudja idézni a korábban kóstolt csészéket. Nem egyszerű a feladat, de szurkolunk majd a magyar versenyzőnek, hogy meg tudja ismételni Lajos korábbi sikerét.
Ha már magyar sikerek, akkor a Cezve/Ibrik világbajnokság mellett sem mehetünk el szó nélkül. A szintén Casino Mocca-alapító Kis Zoltán 2012-ben volt világbajnok a török kávés műfajban. Persze nem pont olyan a végeredmény, mint a törököknél, de specialty kávéról beszélünk, tehát az újítások, a gyümölcsös aromák és a végtelen precizitás szinte elvárt ezeknél az italoknál.
A versenyszámok mellett rengeteg izgalmas dolog várja majd az expóra látogatókat, a legkülönfélébb szakmai előadások, kóstolási, cuppingolási lehetőségek, és természetesen espresso és brew bar is, ahol a világ legjavát lehet majd megkóstolni. Nem nagy bátorság azt sem megtippelni, hogy a frekventált kávézók, mint a Kontakt, a WarmCup, a Tamp&Pull vagy az Espresso Embassy központi szerepet játszanak majd az esti programokban is. Érdemes tehát a dátumot bejegyezni a naptárba: 2017. június 13. és 15. között a kávés világot látjuk vendégül.
Fotó:
Stiller Ákos