Huszonkettőt egy csapásra!
Első alkalommal rendezik meg június 8-án a Budapesti Borbár Túrát, ami elég jó alkalom arra, hogy olyan helyekre is eljussunk, amik elsőre általában nem jutnak eszünkbe. Bár az első fecskék 2010-ben nyitottak, a nagy robbanás csak a következő években indult, és szerencsére a mai napig nem csökkent a lelkesedés, ma már sok helyen lehet jó borokat kóstolni, akár csak egy-egy pohárral. Mert a borbárok jelentőségét én elsősorban abban látom, hogy azokat a borokat is meg lehet próbálni, amikre kíváncsi az ember, de nem biztos, hogy egy egész palackot is megkockáztatna belőle. Néhány igazán különleges bort csak így kóstoltam, ezek komoly élményt adtak, sajnáltam volna, ha nem élem át. Egyértelmű tehát, hogy a borkedvelők szívesen járnak borbárba, a sűrűn változó kínálat miatt még a kedvenc helyeket sem unja meg az ember.
Ráadásul a koncepció is különböző minden helyen: van, ahol kizárólag magyar borokkal foglalkoznak, de olyan is létezik, ahol például csak olaszokkal. Ha megéheznénk borozás közben, akkor is széles a választék, a legtöbb borbárban egyszerűbb, hidegtáljellegű kínálat van, de sok helyen várnak minket egész komoly konyhával, a borokhoz illeszkedő meleg ételekkel.
Mindezek mellett egy borbárban a pincérek is értenek a borhoz, tudnak ajánlani, akár ízlésnek megfelelően, de ételhez és hangulathoz is. Sokszor személyes kapcsolatuk van a borászokkal is, izgalmas kulisszatitkokat tudhatunk meg tőlük, sőt sokszor egy-egy borászt is meghívnak egy átlagos hétköznap estére.
Ezen csavartak most egyet azzal, hogy a túra napján mind a 22 magyar borvidékünk megjelenik egy-egy helyen. Ez remek lehetőség az ismerkedésre, ráadásul elég bátran is válogattak a népszerű borbárok, így például az ETAP a kevéssé ismert Bükki, a Kadarka a Hajós-Bajai, a Lumen a Pécsi, a Palack pedig a Kunsági borvidéket látja vendégül. Bár közel sem ismeretlen régiók ezek, de tegye fel a kezét, aki mindegyiken járt már ezek közül!
Érdemes figyelni az esemény honlapját és facebook-oldalát is, mert az aktuális programok még nem mindenhol teljesek; vannak, akik koncerttel készülnek, mások helyi ételekkel, és jó pár borász is felbukkan majd a rendezvény napján. A kedvezményes kóstolási lehetőség már tényleg csak hab a tortán – szurkoljunk, hogy az időjárás is szeresse a túrát, mert akkor igazán emlékezetes kora nyári esténk lehet!