2018.11.20. | Borsmenta
Hétvégén ismét Franc & Franc ünnep lesz Villányban. A pénteki szakmai fórumon, valamint a szombati közönségtalálkozón a hazaiak mellett Chiléből, Kaliforniából és Dél-Afrikából érkező cabernet franc-okkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.
A cabernet franc – a cabernet sauvignon „apukája” – Bordeaux-ból származik, és a világ összes szőlőtermő táján megél. Ennek ellenére legtöbbször házasításokban találkozunk vele, fajtaborként csak néhány borvidéken palackozzák. Kiemelkedő minőséget ad a Loire völgyében, és nagyon szép arcát mutatja a Villányi borvidéken is.
Éppen ezért határozták el a villányi gazdák néhány éve, hogy megalkotják a maguk premium és super premium minőségű cabernet franc borát, és azt „Villányi franc” márkanéven palackozzák a későbbiekben.
A konferencia
A villányi termelők büszkék arra, hogy a Villányi franc-nal tudásuk legjavát zárhatják palackba. Az illatos, fűszeres bor saját megfogalmazásuk szerint elegáns, összetett, gazdag, jó tartású és feszes, a benne lévő lendületes savakat bársonyos tannintartalom ellenpontozza. Népszerűsítése érdekében 2015-ben rendezték meg először a Franc & Franc nemzetközi konferenciát, amelyre Loire menti termelőket hívtak vendégségbe – természetesen a boraikkal együtt. Egy évvel később a Friuli Grave régió és a Balkán-térség cabernet franc-t termelői vettek részt a fórumon. Tavaly külföldi vendég nem volt, elmaradt a nemzetközi kitekintés, a saját házunk előtt söprögettünk, az idén viszont újra visszatérnek a nemzetközi előadók.
A negyedik Franc&Franc rendezvény vendége az Újvilág lesz, így a villányiak mellett kaliforniai, dél-afrikai és chilei borokat is kóstolhatnak az érdeklődők. A külföldi tételeket kaliforniai és chilei borászok, valamint Peter McCombie brit Master of Wine mutatja be, aki már a tavalyi rendezvényen is részt vett.
A villányi borok
A villányi borok kiválasztását minden évben komoly szakmai zsűri végzi. Tagjai: Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok. A szakértők az idén 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra:
classicus
· Bakonyi Péter Makár Villányi Cabernet Franc 2016
· Lelovits Tamás Pincészete Villányi Cabernet Franc 2016
· Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2015
premium
· Domaine Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015
· Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2015
· Stier Pincészet Villányi Franc 2015
· Ruppert Borház Villányi Franc 2013
· Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc 2012
· Polgár Pincészet Cabernet Franc Kopár Szelekció 2012
super premium
· Gere Attila Pincészete Ördögárok-dűlő Villányi Franc 2015
· Koch Csaba VinArt Pince Villányi Franc 2015
· Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2015
A szakmai fórumra korlátozott számban borkedvelők is válthatnak jegyet. A programról és a jegyvásárlás lehetőségeiről bővebb felvilágosítást ITT.
A szombati kóstolónap – autóbuszos bortúra
2018. november 24-én, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetünk meg a legújabb Villányi franc-okkal, de érkeznek borok más európai és újvilági borvidékekről is.
A program házigazdái az alábbi pincészetek:
Günzer Tamás Pincészete, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Sauska Pincészet.
A résztvevőket autóbuszok szállítják az egyes helyszínek között.
Ebédet a Kúria Borétterem biztosít a vendégeknek.
A túra igen népszerű, és jegyet kizárólag elővételben lehet váltani rá.
A részletekért katt IDE!
Kellemes szórakozást, jó borozást mindenkinek!