2017.03.07. | Szabó Edit
Március 17-19. között ismét VinCE Budapest Wine Show lesz a Corinthia Hotelben. Kelet-Közép-Európa egyik legrangosabb borpiaci találkozójára nyolcadik alkalommal kerül sor a magyar fővárosban. A rendezvény 160 kiállítóval és izgalmas mesterkurzusokkal várja a borkedvelőket...
Számtalan okunk van szeretni a VinCE Budapest Wine Show-t. A rendezvény a szemünk előtt vált naggyá, erőssé és fontossá Közép-Kelet-Európa boros világában. Amikor épp csak tanulni kezdtük a nevüket, ők már elhozták nekünk a legjelentősebb nemzetközi szakértőket, amikor épp csak tudni kezdtünk a létezésükről, ők már mesterkurzusokon mutatták be a világ borbirtokainak és pezsgőpincészeteinek színe-javát.
Az idei találkozóra 19 mesterkurzust és workshopot illesztettek programba a szervezők. Ezek közül ajánlunk most néhányat, a teljesség igénye nélkül.
Egy „grandiózus” kóstoló – a magnumpalackok ereje
A borászok folyton kísérleteznek. Hol a fajtákkal, hol a hordókkal, hol a palackok méretével vagy azok lezárásának módjával, hol mindezzel együtt, figyelve, hogyan változik az így vagy úgy érlelődő bor az eltelt évek alatt. Aki részt vesz Liam Stevenson Master of Wine pénteki mesterkurzusán, érzékszervi próba, vagyis kóstolás útján fedezheti fel a magnumpalackokban rejlő erőt és tapasztalhatja meg ugyanazon boroknál a magnum- és a normál palackok közötti különbséget. Érkeznek borok és pezsgők egyebek között Champagne-ból, Provence-ból, Prioratból, de a Kreinbacher, a Gere és a St. Andrea Pincészettől is.
Crémant de Bourgogne: Burgundia pezsgői
A buborékot nagyon szeretjük. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ma már számtalan hazai pincészet örvendeztet meg bennünket pezsgőivel, habzó- és gyöngyözőboraival, mert a fogyasztók igénylik a buborékokat a pohárban. Champagne-okat kóstolni mindig öröm, főleg ha köztük olyan különlegességeket is pohárba töltenek, mint a Roederer pezsgőház csúcsminőségű itala, a legendás Cristal. Nem csoda, hogy Jean-Baptiste Lécaillon szombat reggeli mesterkurzusára már minden jegy elkelt. Aki lecsúszott a Roederer remekeiről, crémant-okkal vigasztalódhat: Burgundia csodás pezsgőiről pénteken Sylvyan Martinaud, a Bailly-Lapierre birtok borásza tart kóstolással egybekötött előadást.
Csúcsfurmintok és a Furmint pohár
Természetesen nemcsak az nem mindegy, hogyan érlelődött a borunk, az ital élvezetében a pohárnak is fontos szerep jut. Szombati előadásán dr. José Vouillamoz szőlőgenetikus Magyarországon és külföldön készült furmintokat tölt egyforma, a fajta számára kifejlesztett pohárba, ám a mesterkurzus lényege nem csupán az, hogy kiderítsük, elég jó-e a kehely mérete ennek a számunkra oly kedves fajtának…
Torres – a leghíresebb spanyol borász
Aki szereti a spanyol borokat, annak nem ismeretlen Miguel Torres neve. A spanyol borászat nagy öregjét az első Budapest Wine Show óta próbálják idecsábítani a szervezők, és lám, a kitartó munkának meglett a gyümölcse. Hét év ostrom után Miguel Torres végre beadta a derekát, és villámlátogatást tesz Budapesten, hogy személyesen mutathassa be borait a mesterkurzus vendégeinek. Szombati szeánszára szerencsére vannak még jegyek.
Fiona Beckett étel-bor párosító mesterkurzusa
Borok és ételek harmóniájának dolgában Fiona Beckettnél nincs komolyabb szakértő. A több mint kéttucatnyi könyv és számtalan szaklap szerzőjeként ismert brit étteremkritikus vasárnapi mesterkurzusán arra vállalkozik, hogy hét magyar borhoz keres jól párosítható ételeket. A találkozót nemcsak a közönség várja nagy izgalommal, a borászok is kíváncsiak rá, hogy miként szedi ízekre és savakra boraikat az angol szakember.
A folyékony arany védelmében – a világ legjobb desszertborai
Történelmi borvidékünk, Tokaj és annak különleges kincse, az aszúbor minden magyar ember szívügye. Csodálatos, harmonikus borkülönlegességünkre igen büszkék vagyunk, és nehezen dolgozzuk fel, hogy féltő gonddal készített aranyunkat nem értékeli megfelelően a világ. Mi hisszük és valljuk, hogy a tokaji aszú felveszi a versenyt a világ bármelyik természetes édes borával, de a VinCE Budapest Wine Show vasárnapi mesterkurzusán erről bárki személyesen is meggyőződhet. Demetri Walters Master of Wine ugyanis arra vállalkozott, hogy pohárba tölti a világ legkülönlegesebb édes borait a tokaji aszútól a jégboron és a sherryn át a portóiig. Vajon az aszú állja majd a próbát?
A VinCE Budapest Wine Show természetesen nem csupán a mesterkurzusokról szól. Jó ilyenkor rég látott barátokkal találkozni, borászokkal, pezsgőmesterekkel, az italvilág más szakembereivel beszélgetni, és szívni magunkba az információkat, kóstolgatni a legnagyszerűbb borokat három egész napon át.