2016.06.22. | Burai László
Ahogy beköszönt a kánikula, úgy csökken radikálisan a forró italok népszerűsége egy kávézóban. Természetes, hogy ilyenkor még a kávéban is a hűvöset keressük – lássuk, miből választhatunk!
Jég, fagylalt, gyümölcsök – ezek tetszőleges kombinációja rengeteg lehetőséget eredményez, ha hűvös italra vágyunk. Kezdjük a legkézenfekvőbb verzióval, amikor egy eszpresszót kérünk a csészében lévő vanília vagy tejfagylaltra. Persze sok múlik itt is az alapanyagokon, de azért ezt nagyon nehéz nem szeretni, a végeredmény egy krémes-édes-hűs desszert, ami már kevésbé emlékeztet a kávéra, viszont nagyon ízletes. Nem sok helyen készítik ezt a finomságot, hiszen a kávé mellett a fagylalt sem lehet gyenge minőségű, de a Goat Herderben már ittam ilyet, tehát érdemes egy pár lépést eltávolodni a Belvárostól!Ugyan nem klasszikus kávé, de a kávécseresznyéből, a cascarából is lehet izgalmas jeges italokat készíteni; a nemrég (újra)nyílt WarmCup kísérletezett ki egy nagyon finom innivalót, ahol a 12 órán át áztatott cascarát jég- és narancságyon tálalják. Az ital talán még közelebb van a teaélményhez, mint a filterkávék, a narancs pedig kellőképpen megbolondítja; állítólag létezik ebből egy alkoholos verzió is citrommal és ginnel, de ezzel sajnos még nem találkoztam.
Ha már szóba került a filterkávé, akkor ezzel folytatom: rengeteg változat létezik ebből is, hiszen az alapanyagok különböző ízjegyeit minden barista másképp hangsúlyozza ki. Vannak, akik a frissítő, citrusos jellemzőket próbálják kiemelni, de a teltebb, karamelles vonalnak is vannak jócskán rajongói. A műfaj nehézségét itt az adja, hogy a hozzáadott víz mennyiségét a jég mennyiségével kell csökkenteni, viszont ekkor például a V60 esetében a lefolyás sokkal rövidebb lesz, tehát variálni kell az őrlemény finomságával is. Ha sikerül megtalálni az ideális arányokat, akkor viszont egy kellemesen hűsítő, de egyben élénkítő végeredményt kapunk. Ráadásul a filterkávék sokszor kihűlve mutatják a legszebb arcukat, tehát érdemes ezzel kísérletezni!
A múltkor bemutatott aeropress van annyira univerzális, hogy hideg italokhoz is ideális társ legyen. Én sokszor a legegyszerűbb hideg áztatást választom, egy éjszakára a hűtőbe rakom teljes pakkot, a hideg vízzel felöntött őrleményt. Nyáron kifejezetten jól esik ez a variáció, de olyannal is kísérleteztem már, hogy az aeropresst jeges tejre préselem ki, ilyenkor valami jegeslatte-féleség a vége, ami szintén nem rossz, már-már egy desszert.
Persze, jeges lattét sok helyen készítenek, valószínűleg még jobban is átgondolt recept alapján, a hét lezárásaként sokszor választom ezt az italt, de legutóbb egy új vetélytárs is megjelent a kínálatban, mégpedig ET, a földönkívüli. A viccet félretéve: az ET jelölés az espresso-tonic rövidítése, amikor is a jeges tonikra öntik rá a frissen elkészült presszókávét. Ez egy tipikus „love or hate” ital: amennyire furán hangzik, annyira jó a végeredmény (szerintem), a tonik fanyarsága és a kávé gyümölcsös savai jól kiegészítik egymást, izgalmas, fanyar-gyümölcsös kavalkád a végeredmény.
Remélem, hogy ebből a kis ízelítőből is kitűnik, hogy milyen kreatív italokkal készülnek a budapesti kávézók a nyárra. És még nem is említettem a Mantrát, ahol mindig meglepő kombinációkkal várják a betérőket, de az iwaki limonádét sem részleteztem, pedig igazi nyári ital ez is. Talán az a legjobb, ha mindenki maga vág bele a keresésbe-kísérletezésbe, és találja meg a neki legjobban ízlő italt. Természetesen szívesen látjuk a tippeket!