2016.09.14. | Burai László
Az előző heti körkép után sok visszajelzést kaptunk, hogy milyen kávézók maradtak ki a cikkből. Szerencsére az összes javasolt helyet jól ismerjük, és a listánkon is szerepelnek, így semmi ok az aggodalomra, nem maradnak ki. Újabb hat kávézóval folytatjuk a bemutatást.
A Nyugatinál fejeztük be az utunkat, folytassuk innen a túrát! Az Erzsébet körúton az egykori Örökmozgó moziban találta meg végleges helyét a WarmCup, ami korábban már a Kertész utcában is sok rajongót szerzett magának. Klassz kis hely, ráadásul még este 8-kor is kap egy kávét, aki kihagyná az aznapi alvást. A hely lelke a tulajdonos, Jakab-Mordy Gábor – ő aztán tényleg minden kávéról úgy tud mesélni, hogy az ember már kóstolná is. Rengeteget kísérleteznek, főleg a filterkávékkal, és rendszeresen tartanak vendégkávét is a standard Casino Mocca mellett. A süteményeik a profi házisüti kategória bajnokai, szépek és finomak is, és a kínálat is sűrűn változik, nem lehet megunni. Őket tényleg érdemes a facebookon követni, minden újdonságot megosztanak a vendégeikkel, legyen szó egy csomag frissen érkezett kávéról vagy az éppen kisült epres lepényről.Nem a legismertebb kávézó a Lumen, pedig az elsők között voltak ők is, ráadásul saját maguk pörkölik az alapanyagot, napközben sokszor kellemes kávéillatba vonva a Mikszáth teret. Itt semmi hókuszpókusz nincs, csak a kávé. A pörkölő szerint nem beszélgetni kell erről, hanem meginni – és milyen igaza van! Sokszor testesebb kávékat ihatunk itt, a savakat sem feledve, de csodás rozettákat ne várjunk a cappuccino tetejére, nálam évek óta a „worst latte-art of the year” díj tulajdonosai. Vegaközeli ételek, remek ízléssel összeválogatott borok egészítik ki a képet, hétvégenként pedig a koncertek. Őszinte hely, mellébeszélés és varázslások nélkül: ha végiggondoljuk, nem is hangzik ez olyan rosszul a mai világban.
A Kálvin teret célba véve pont útba esik a OneCup Espresso Bar, ahol a korábbi baristabajnok, Nagy Krisztián saját kávéval dolgozik, amit Tóth Sándor neki pörköl Szekszárdon, ez csak itt kóstolható. A környék forgalmából jól esik kicsit kiszakadni, a galérián általában nyugodtan le lehet ülni.
Innen már csak egy ugrás a Mantra Specialty Coffee Minibar a Veres Pálné utcában, egyből a Halkakas mellett. Aprócska hely, érdemes odafigyelni, könnyen elmegy mellette az ember. Kis kávézó, nagy figyelem, mindenki megkapja a kellő odafigyelést. Folyamatosan megy a kísérletezés, főleg filtervonalon, ráadásul rendszeresen egy-egy kreatív ital is felkerül a kínálatba, az ilyenekkel lehet meghódítani a kávé iránt még csak érdeklődőket. A filterkávét sokszor konyakospohárban szolgálják fel, ezzel is plusz tiszteletet adva az italnak. A kevés olasz specialty pörkölő egyikével, a Gardellivel dolgoznak, érdemes félretenni egy pillanatra az előítéleteinket, mert komoly meglepetést tud okozni. Rendszeresen tartanak az érdeklődőknek minikurzusokat egy-egy eszköz használatáról, így tudást is kapunk az italok mellé.
A Múzeum körúton találjuk a Budapest Baristast, a Casino Mocca mellett legújabban a Coffee Collective kávéit is kínálják, így például meg tudjuk kóstolni azt a kenyai Kienit is, amivel idén a filterkávés világbajnokságon második helyezést értek el. Erős a süteménykínálat, sokszor még paleofinomságokat is találunk, az egyik itteni állandó kedvencünk a mangós tápiókapuding, ezt nem érdemes kihagyni.
A fekete pár lépésre van innen, és simán viszi a legkisebb kávézó címét. Itt szinte minden ital elvitelre készül, de ez jól is működik. Aki nyugodtabban szeretne leülni, annak ott van a fekete brew bar a belső udvarban. Itt már nyugiban le tudunk ülni, amíg a filterkávénkra várunk, sőt reggelizni is érdemes! A londoni Alchemy pörkölővel dolgoznak, ők a specialtyn belül egy kicsit klasszikusabb vonalat képviselnek, a filterkínálat pedig folyamatosan változik, érdemes utánakérdezni az aktuális kínálatnak.
A második kör végére értünk, hamarosan innen folytatjuk a túrát a Madách tér felé, majd onnan még tovább. Izgalmas, sokszínű kávézók várnak ránk, kóstoljunk mindenhol!
Fotó:
facebook