2016.03.16. | Burai László
Nem is olyan könnyű bort választani egy nehéz nap végén, ha egyszer csak azt veszi észre az ember, hogy a borainak jelentős része nem áll rendelkezésére...
Egy hete költözködésben vagyok, dobozolás, cipekedés, logisztika tölti ki az estéimet. Nem feltétlenül ezekben vagyok a legerősebb, de most ezt kellett megoldani. Mire a végére értem, sajnos arra is rájöttem, hogy a boraim (pár palack kivételével) egész máshova kerültek; szerencsére a velem maradtak között is találtam némi jutalomfélét: Hetényiék 2013-as kadarkája mozgatta meg egyből a fantáziámat.A borokkal való barátkozásom kezdetén nem igazán tudtam a kadarkával mit kezdeni, sokkal vékonyabb volt, mint az akkori ízlésemnek megfelelő borok, nehezen tudtam a fajtát bárhova is besorolni. Mondtam is Gyuri bácsinak a vinotékában, hogy nem igazán az én fajtám a kadarka. Ő meg csak somolygott a bajsza alatt, majd egy következő alkalommal, amikor a választásban segítséget kértem, egy Vesztergombi Remete kadarkát nyomott a markomba, úgy emlékszem, egy 2003-ast. Elhoztam magammal, bár akkor ebben az udvariasságnak nagyobb szerepe volt, mint a fajtába vetett bizalomnak, és természetesen, ahogy az meg van írva, az a palack fenekestől felforgatta a fajtáról alkotott képemet. Vibrálóan élénk volt, feszes, nem a hordótól fűszeres. Bár nem volt vastag, de a gyümölcsösség és az izgalom bőven kárpótolt mindenért.
Azóta egészen sok izgalmas kadarkával volt dolgom, sőt egy alkalommal még szüreteltem is a Neiner fivéreknél a Porkoláb-völgyben. Bakművelésű öreg tőkék, sok kadarkavariáns, érdekes volt ízlelgetni a többfajta klón termését: az egyik tanninos volt, a másik savban gazdagabb, a harmadik fűszert adott, szóval mindegyik hozzájárult valamivel a végeredményhez.
Azt nem tudom, hogy Hetényiék ültetvénye milyen, de azt igen, hogy kiemelten kezelik a fajtát, az elmúlt években több évjáratukat is elégedetten kóstoltam. Egészen intenzív illattal nyit a bor, a cseresznye és a málna viszi a prímet, amit finom fűszeresség egészít ki. Könnyed test, lendületes savak, tannin alig. A korty párhuzamos az illattal, talán a fűszeresség egy kicsit hangsúlyosabb ízben – virgonc, izgalmas kis bor ez, öröm inni!
Újra bizonyította a kadarka, hogy amikor minden kerek, akkor pont azt nyújtja, amit legtöbben a borban (és az életben) is keresünk: izgalmat, sokszínűséget, és egy csipetnyi fűszert, ami színt visz a mindennapjainkba.
Fotó:
Vida Családi Borbirtok
-
weboldal