Kóstolj a Borsmentával!
Aki követi a Borsmenta oldalát, vagy időnként ránéz a magazin Facebook-oldalára, láthatja, hogy a „Tesztelünk” rovatban folyamatosan közlünk borleírásokat. Ezek a rövid bejegyzések egy-egy – leginkább magyar – bor korrekt ismertetését tartalmazzák (azt is elmondjuk, hol és mennyiért kapható), de a kezdő mondat egy mindenki számára érthető üzenet, amelyből kiderül, kinek ajánljuk az adott italt.
A Borsmenta fennállásának két és fél éve óta gyakran kérdezték már tőlünk az olvasók, hogy részt lehet-e venni a tesztjeinken. Eddig erre nem volt lehetőség, a kóstolókat ugyanis szűk szakmai körben rendeztük meg. Most viszont némiképp változott a helyzet.
Borsmenta-teszt
A szakmai kóstolók természetesen maradnak, szeretjük ezeket az alkalmakat, hiszen a partnereink ebben a munkában nem csupán nagyra becsült kollégáink, de barátaink is, akikkel a kóstolás mellett jólesik eszmét cserélni, megbeszélni a borvilág aktuális ügyeit.
Borsmenta Sajtóklub
Nyártól azonban elindítottuk a Borsmenta Sajtóklubot, amit kétheti rendszerességgel tartunk a Kóstolom Borbárban. Erre az alkalomra a hozzánk közel álló, komoly kóstolási tapasztalattal rendelkező újságíró kollégákat hívtuk meg. Általában 10-12 fő üli körbe az asztalt, tematikus vakkóstolókat tartunk, és az élményeinkről mindannyian beszámolunk a saját felületeinken.
Rendszeresen tesztel velünk a házigazda Kóstolom valamelyik munkatársa, Kalmár Borbála, Pintér Zsolt vagy Káli Balázs, Kriston Orsolya, a VinCE Magazin, Ercsey Dániel és Sue Tolson, a WineSofa, Horváth Ágnes, a Vendéglátás, Demők Nóra, a Borigo, Zacsek Ágnes, a Wine is Fine, Gyana Dániel, a Roadster, Tóth Zoltán és Nyulasi Gábriel István, Az ihatóbb Magyarországért, Hatvani Szabolcs, a Borsmenta munkatársa, de várhatóan még több kollégánk bekapcsolódik majd a közös munkába. Kóstoltunk már habzóborokat, nyári borokat, mindjárt jönnek a rajnai rizlingek, legutóbb pedig a piros bogyósokat vettük górcső alá. Erről alább írunk bővebben.
Ez kifejezetten a nem szakmai közönségnek szánt, bárki által látogatható esemény, amit általában a Sajtóklubon már tesztelt borok alapján tartunk, tehát kizárólag izgalmas, színvonalas tételek kerülnek a vendégek elé. A kóstolókat Budapesten, a Ráth György utcai Nyitott Műhelyben rendezzük. A hely tulajdonosa, Finta László nagy örömmel fogadta be a programot, és havonta egyszer biztosítja számunkra a helyszínt, így lehetőség nyílik az olvasóinkkal való rendszeres találkozásra.
Nyári szeánszunkon a habzó- és gyöngyözőborokat kóstolgattunk, a legközelebbi alkalommal pedig a Sajtóklubon már tesztelt piros bogyós tételeket vesszük górcső alá, szám szerint hetet. Nagyon izgalmasnak ígérkezik, már alig várjuk, hogy kiderüljön, vajon a közönség mit szól egy világbajnoki aranyéremmel büszkélkedő kövidinkához, vagy egy majdnem vörösborszínű szürkebarát rozéhoz, és hogy tetszik-e nekik a traminiben a Somlói Apátsági Pincészet stílusának megfelelően érzékelhető maradék cukor.
Még egyszer a Borsmenta Sajtóklubról
A Sajtóklub tematikus kóstolóira általában meghívásos alapon gyűjtjük össze a borokat, de természetesen annak is nagyon örülünk, ha egy-egy pincészet magától jelentkezik, mert szeretné megmutatni a büszkeségeit. Ezeken a vakteszteken mi is nagyon sokat tanulunk, és a pincészet is jól jár, hiszen több lap is beszámol a rendezvényről, kiemelve az ott kóstolt tételeket.
A frissen nyílt Kóstolom Borbár igazán remek helyszín, Pintér Zsolt és csapata nemcsak a borok begyűjtéséről, hűtéséről és felszolgálásáról, de még némi harapnivalóról is gondoskodik. Nézzetek be hozzájuk, ha arra jártok, ott vannak a Millenáris szomszédságában, kiváló a boros szortimentjük, isteni sonkát, olívabogyót és -olajat kínálnak, ráadásul arról is gondoskodnak, hogy a Sajtóklubon legmagasabb pontszámot kapott bor kóstolható legyen náluk.
És most a sorról
Tizenegy bort kóstoltunk, de egyet sajnos ki kellett zárnunk, mert a második palack megbontása után is egyértelműen hibásnak találtuk. Izgalmas volt érezni a kövidinka friss savait, meglepő volt a generosa teltsége, szerettük a lendületet a korai piros velteliniben, megcsodáltuk a Nádas Borműhely által készített szürkebarát csodásan piros színét, a Villa Tolnay-féle pinot gris példás arányait, és külön örültünk, hogy a tramini és a szürkebarát többféle arcát is megismerhettük. A három dobogós is ez utóbbi két fajtából került ki.
A dobogósok
A harmadik helyen a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2017-es Traminije végzett, Ludányi Balázs 2017-es, enyhén rózsaszín Szürkebarát bora lett a második. A legmagasabb pontszámot ezúttal a Somlói Apátsági Pince 2016-os Traminije kapta, így ez lesz az a bor, amit a közönség is megízlelhet majd a Kóstolomban.
A teljes borsor:
Centurio Szőlőbirtok – Ludányi Balázs: Szürkebarát 2017
Font Pincészet: Kövidinka 2017
Frittmann Borászat: Generosa 2017
Laposa Birtok: Pino (Szürkebarát) 2017
Nádas Borműhely: Vagy mi? (Szürkebarát) 2016
Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Tramini 2017
Somlói Apátsági Pincészet: Tramini 2016
Szentpéteri Borpince: Generosa 2017
Taschner Bor- és Pezsgőház: Korai Piros Veltelini 2017
Villa Tolnay Borászat: Szürkebarát 2016
Vinum Veress Családi Borpince: Csáfordi Pintes 2017
Várjuk a pincészetek jelentkezését, a lelkes borkedvelőkkel pedig találkozunk a legközelebbi Borsmenta Kóstolóklubon a Nyitott Műhelyben!