Vissza

Közös bor

2017.04.28. | Burai László
Már megszoktam, hogy közösködésből ritkán sülnek ki jó dolgok, egyszerűen az egyéni érdekek általában felülírják a közöset. Ezért is lepett meg a budapesti borbárok és a Bortársaság közös projektje, aminek eredménye már kóstolható.
 
Hallottam a kezdeményezésről persze, jól megpörgették vele a magyar boros sajtót, kikerülni nehezebb lett volna. Igazából engem a névválasztásnál kezdett jobban érdekelni a dolog, nem tagadom, az Egytőről név megnyert magának.
 
De lássuk, miről is van szó: adott 8 budapesti borbár, a Bortársaság, a szekszárdi Sebestyén pince és a WineFlow boros oldal. Szeretnék, ha a bimbózó borbárkultúra, az élet szeretete és a hazánkra jellemző Kárpát-medencei fajták egy palackban testesülnek meg. A cél egy jól érthető és jól iható, könnyed bor volt – hamar eldőlt, hogy a kékfrankos lesz a megfelelő alap ehhez. Több körös közös kóstolás után 1200 palack készült belőle, nem nagy mennyiség, de gondolom, első évben nem akartak nagy kockázatot vállalni. Az elkészült bor természetesen csak a résztvevő borbárokban kóstolható, próbálják a mindennapok minőségi borfogyasztását tovább mélyíteni ezzel. Az összefogás továbbá közös programokban, borbártúrákban, a vendégek számára közösen szervezett vidéki pince- és dűlőtúrákban, egymásnál történő vendégszereplésekben is megtestesül majd.
 


Mindez remekül hangzik, de fikarcnyit sem ér, ha a végső termék, mármint maga a bor mindezt nem támogatja kellőképpen. Jobban átgondolva ez a közösen megálmodott palack lesz a nagykövete a sok magasztos elhatározásnak, és csak akkor valósul meg a sok elképzelés, ha jó a bor. Ebből a szempontból nem tűnt rizikósnak a pince kiválasztása, Sebestyénék elég tudatosan építkeznek évek óta, próbálják palackba zárni dűlőik és fajtáik karakterét.
 
A héten úgy hozta a sors, hogy az egyik közreműködő borbárban töltöttem egy baráti estét. Küzdöttünk a pult urával, a fél borlap nem volt készleten, így felcsillant a szemem, amikor megláttam az Egytőről palackját, ami meg a borlapon nem szerepelt. Elég is a morgásból, nem várhatjuk el egy borbártól, hogy az egyébként nem túl bő borlapját aktualizálja, nem?
 


Rendeltünk, kóstoltunk, beszélgettünk. És hogy milyen volt a bor? Pont olyan, amilyennek megálmodták, leírták: primőr borokat idéz az illata, de azoknál azért izgalmasabb. Főként cseresznye és meggy, de kevéske fűszerességet is éreztünk. A korty könnyed, egészen laza. Egyenes, karakteres sav és érintésnyi tannin. Ízben is hozza az illat jegyeit, egyértelmű gyümölcsök, málna, cseresznye. Nem bonyolult bor, de piszok jól csúszik, a visszafogott alkohol pedig nem fog minket megakadályozni egy második vagy harmadik pohárban sem.
 
A célt tehát elérték az ötletgazdák, már csak azon kell szurkolni, hogy az 1200 palack minél több új borkedvelőt érjen el, akik utána várják a jövő évi folytatást. Esetleg egy fehérbort is lehetne?
Fotó:
WineFow - honlap
egytőről - facebook

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)