2021.05.16. | Borsmenta
Most már az ezerjónak is van nemzetközi napja! Csetvei Krisztina móri borász hívta életre, és máris nagyon sokan csatlakoztak hozzá. Május 16-án koccintsunk ezerjóval! Íme a részletek…
Az ezerjó szőlőből készült bor olyan, akár egy virágcsokor! Visszafogott illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is. Jó savtartalmú – ezért is annyira üde, könnyed és frissítő. Tiszta, gyümölcsös zamata miatt önmagában is élvezetes, de ételek mellé is jólesik – pláne májusban, a tavasz legszebb, legvirágosabb hónapjában. Éppen ezért május 16-án koccintsunk ezerjóval, ünnepeljük ezt a magyar fajtát, szeressük és ismerjük meg jobban!
Borászok összefogásával
A naptárban már kőbe vésett helye van a Cabernet Franc Napnak, ünnepeljük a Furmint Day-t és az Aszú Day-t, de még korántsem telt be a kalendárium. Ezért Csetvei Krisztina móri borász, az ezerjó borok egyik legkiválóbb készítője gondolt egyet, és életre hívta az első Nemzetközi Ezerjó Napot. A kezdeményezéshez gyorsan csatlakozott néhány móri borászat: a Brigád Pince, a Geszler Családi Pincészet, a Lincz Pince, Miklóscsabi Pincéje és a Paulus Borház. Az ezerjó szőlőfajta azonban nemcsak a Móri borvidéken terem, hanem például a Kunsági és a Neszmélyi borvidéken is, ezért örömmel csatlakozott a kampányhoz a soltvadkerti Frittmann Pincészet és az ászári Petőcz Pincészet, és a kör egyre bővül.
Fakanállal kampányolnak
Az Ezerjó Nap népszerűsítéséhez számos fiatal séf és gasztroblogger is csatlakozott, ők egy-egy ezerjóból készített bor mellé alkottak izgalmas recepteket. Barna Ádám posírozott pisztrángot, Biró Norbert harcsafilét, Mogyorósi Donát „tökfőzeléket”, Nábelek Zsófi panna cottát, Reszkető Tamás sertésszüzet, Sajben Csaba parajfőzeléket, Tischler Petra „pisztrángsonkát”, Wichmann Anna pedig citromos csirkét készített.
Egész hónapban, országszerte
Nemcsak május 16-án, hanem egész május hónapban lehet majd ezerjókat kóstolni remek áron, ételekkel párosítva, poharazva. Az ezerjó lelőhelyei megtalálhatók az ezerjonap.hu oldalon, a felsorolásban szerepel minden, a csárdától a wellnesshotelig, Sárvártól Szegedig. Az egyes kedvezményeket és akciókat pedig folyamatosan töltik majd fel az oldalra. Az ezerjó-lelőhelyeket fel lehet ismerni az ajtókra kihelyezett Ezerjó Nap-matricáról is!
Miért nemzetközi?
Ugyan miért kell nemzetközinek hívni, hiszen az ezerjó magyar fajta. Ez igaz, azonban egy kis mennyiség készül Ausztriában, de készít ezerjót Maurer Oszkár vajdasági borász is. És természetesen az is a nemzetköziség mellett szól, hogy az ezerjóban hívő borászok szeretnék a fajta nemzetközi ismertségét is növelni. Frittmannék ezerjója évről évre szép sikereket ér el a nemzetközi porondon, ahogy Csetvei Krisztina ezerjója is kapható több országban, Lengyelországtól az USA-ig. Spanyolország vezető borbloggere Kriszti amforájában érlelt ezerjójára azt mondta, hogy „több ezer kóstolt borból az árkategóriájában az év legjobb fehérbora!” Miklós Csabi Ezredes ezerjója pedig kapható a Kempinski Hotel Corvinusban – és ugye, ezt a szállodát sem a magyarok látogatják többségében. Mindezek miatt az ezerjonap.hu oldal angol nyelven is elérhető.
Segíts, fotózz, nyerj!
2020-ban mindössze 399 hektár ezerjóültetvény volt Magyarországon, pedig alig több mint egy évtizeddel ezelőtt még négyszer ennyi ezerjó szőlő virult, de sok szőlősgazda más, divatosabb fajtákat telepített helyette (jelenleg ötször annyi chardonnay van, mint ezerjó).
Népszerűsítsd az ezerjót, ne hagyd, hogy kihaljon ez az izgalmas, sokoldalú szőlőfajta! Fotózkodj ezerjóval és/vagy az ezerjó-lelőhelyek ajtómatricájával, töltsd fel a fotót a Facebookra vagy az Instagramra, jelöld meg: #ezerjonap, és ha a legtöbb lájkot gyűjtöd be, tiéd lesz a 8 palack ezerjóból álló borcsomag!
Ezerjóra fel!
Fotó:
facebook